Gå til hovedinnhold

Slik gikk Elise (29) fra å være sommervikar til å bli tekniker på tokt


Elise Eidset i laboratoriet hvor de leser otolitter.

Elise (29) jobber fast som tekniker på bunnfiskavdelingen. Når hun er i land jobber hun med fiskeridata og leser alder på otolitter.

Fotograf: Christine Fagerbakke / HI

Sommervikarene: I 2018 begynte hun i sin første sommerjobb på HI. I dag reiser hun på tokt som fast ansatt.

Elise Eidset fra Volda studerte fiskebiologi da hun stakk av med det som kanskje var Norges gøyeste sommerjobb for friluftsfolk. Sommeren 2018 satt hun ruser, garn og talte lakselus både i Sognefjorden og i Sørreisa.

– Som oftest er vi jo avhengige av å ha sommerjobb som student, og den jobben var både gøy og relevant. Vi hadde flaks med været, så det ble nesten som sommerferie med både fiske, midnattssol og båt, forteller Elise.

I dag er fiskebiologen fast ansatt som tekniker på bunnfiskavdelingen vår. 

Begynte med studenttokt

Allerede våren 2017 ble Elise introdusert for Havforskningsinstituttet da hun deltok på studenttoktet med «G.O. Sars». Et årlig tokt som arrangeres av Universitetet i Bergen. Der lærer studentene hvordan de jobber i team på et forskningsfartøy, men også hvordan de opererer trygt i felt.

– Vi var tre uker på tokt med G.O. Sars, og det var nesten som å være på folkehøyskole. I tillegg var det utrolig spennende å se alt som finnes i havet. 

– Det var da jeg peilet meg inn på at jeg ville jobbe med bunnfisk, sier Elise og fortsetter.

Bunnfisk ble også tema i masteroppgaven hennes, som handler om kysttorsk. Da var hun med på garn- og rusetoktet, for å samle inn data til masteroppgaven. 

Det neste året jobbet hun som vikar på forskningsfartøyene parallelt med studiene.

Elise Eidset jobber fast som tekniker på bunnfisk.
Elise har fått oppleve mye allerede på kort tid. – Jeg elsker toktlivet!

Viktig springbrett videre

– Våren 2019 søkte jeg på en jobb som jeg ikke fikk. Jeg var kanskje litt høy på meg selv, siden jeg hadde fått være med på så mye. Men det var da jeg innså at det var mange andre som også hadde vært med på mye, forklarer Elise.

Hun tror likevel det var lurt å gå «all in» i én retning.

– Jeg visste jo ikke jeg skulle få jobb da jeg startet, men jeg er sikker på at all den erfaringen jeg hadde fått kunne blitt brukt til noe annet. Erfaring er aldri negativt.

Den samme høsten fikk hun fast jobb som tekniker på bunnfiskavdelingen til HI.

Leser mange tusen ørestener i året

I dag jobber Elise i en todelt stilling. På land jobber hun med fiskeridata. I tillegg har hun opplæring for å kunne lese alderen til sei ut fra ørestenene deres, gjennom mikroskop (se faktaboks).

– Jeg må huske å ta med noen øresteiner til toktet i tilfelle det blir lite fisk i trålen på toktet, sier hun og samler sammen en avlang pappeske med otolitter.

På sjøen jobber hun på fiskelabben. Her sorterer hun og tar prøver av fisken som blir fanget i trålen.

Livet i tokt-boblen er ikke for alle

– Det blir mest torsk, sei og hyse. For de artene logger vi lengde, vekt og skjærer ut otolittene, forklarer Eise.

Selv om livet på tokt høres eksotisk ut, tror ikke Elise det er for alle. I 2022 har hun hele 82 toktdøgn.

– Det er å være borte mye, en del rutinepreget arbeid, og mye hav. Prøv deg som vikar før du går all in, er mitt tips. Selv elsker jeg toktlivet! Nå har vi til og med fått internett om bord, sier hun.


Elise er den første du får møte i vår spalte om sommervikarene på HI.