Publisert: 04.05.2022 Oppdatert: 06.05.2022
– Nå ser vi at dødeligheten øker ved bruk av metoder som tidligere hadde relativt lav dødelighet, sier forsker Lars Helge Stien.
Enkelt forklart skilles det mellom tre metoder for avlusing:
– Tidligere var det mekanisk avlusing, og særlig termisk, som ga høy dødelighet. Nå ser vi at dødeligheten øker i forbindelse med medikamentell avlusing, sier Stien.
Han trekker fram tre årsaker til dette:
– Vi ser tydelig på tallene at fiskens helse før avlusing er avgjørende for hvor høy eller lav dødeligheten i forbindelse med behandlingen blir, sier Stien.
En landsdel skiller seg positivt ut når det gjelder dødelighet som følge av avlusing:
– I Nord-Trøndelag til Senja har oppdrettsfisken generelt bedre helse enn i de andre landsdelene, så her har ikke termisk og mekanisk avlusing like negativ effekt på fisken, sier Stien.
Årsaken til dette er sammensatt:
– Nord-Trøndelag til Senja har lite, eller ingen, pankreassykdom (PD) som er med på å gi dårligere fiskevelferd på Vestlandet, samtidig har de mer moderate temperaturer enn andre landsdeler. I tillegg kan det være faktorer som godt områdesamarbeid og optimalisering av utstyr som virker inn, sier Stien.
I de nordligste områdene gjør lave temperaturer og lange vintre at fisken er mer sårbar for sårinfeksjoner og at sår som fisken får under avlusing heles saktere.
I tillegg til den medikamentelle og ikke-medikamentelle avlusingen blir det også brukt rensefisk for å redusere problemet med lakselus på oppdrettsfisk. Rensefisken spiser lakselus direkte fra laksen, men har et tøft liv i merdene:
– Vi ser dessverre ikke noen vesentlig forbedring i velferden til rensefisken. De aller fleste dør fortsatt i merdene, sier Stien.
Men han har et mulig lyspunkt for rensefisken:
– Selv om det er like høy dødelighet i merdene nå som tidligere, ser vi at andelen som blir rapportert som høstet, dvs. «overlevende», er svakt økende, sier Stien.
Ellen Sofie Grefsrud, Lasse Berg Andersen, Pål Arne Bjørn, Bjørn Einar Grøsvik, Pia Kupka Hansen, Vivian Husa, Ørjan Karlsen, Bjørn Olav Kvamme, Ole Samuelsen, Nina Sandlund, Monica F. Solberg og Lars Helge Stien, Risikorapport norsk fiskeoppdrett 2022 - risikovurdering — Effekter på miljø og dyrevelferd i norsk fiskeoppdrett, Rapport fra havforskningen 2022-12
Ellen Sofie Grefsrud, Pål Arne Bjørn, Bjørn Einar Grøsvik, Pia Kupka Hansen, Vivian Husa, Ørjan Karlsen, Bjørn Olav Kvamme, Ole Samuelsen, Nina Sandlund, Monica F. Solberg og Lars Helge Stien, Risikorapport norsk fiskeoppdrett 2022 - kunnskapsstatus — Effekter på miljø og dyrevelferd i norsk fiskeoppdrett, Rapport fra havforskningen 2022-13