Gå til hovedinnhold

Har gransket «kjøttfaktoren» i fisk


Fisk på tallerken

Kjøttfaktoren vil si at i tillegg til jernet og de andre mineralene man får i seg ved å spise kjøtt, fisk og kylling, vil også disse matvarene bidra til at vi lettere tar opp mineraler fra plantebasert mat. 

Fotograf: Erlend A. Lorentzen/ Havforskningsinstituttet

Når vi spiser fisk eller kjøtt kan det være med på å øke opptaket av jern fra plantebasert mat i kroppen vår. Men det finnes lite dokumentasjon på at det har samme effekt på andre næringsstoffer eller hvor mye som skal til.

I en ny studie har forskere gjennomgått det som finnes av dokumentasjon på den såkalte «kjøttfaktoren».

Kjøttfaktoren vil si at i tillegg til jernet og de andre mineralene man får i seg ved å spise kjøtt, fisk og kylling, vil også disse matvarene bidra til at vi lettere tar opp mineraler fra plantebasert mat.

– I ernæringsmiljøene snakkes det mye om kjøttfaktoren som en etablert sannhet, men vi ser at det er store kunnskapshull i den vitenskapelige litteraturen, sier forsker Marian Kjellevold.

Det er første gang en slik oppsummering på studier på kjøttfaktoren er blitt gjort.

Mangler dokumentasjon på næringsstoffer

Til sammen har forskerne gått gjennom 77 vitenskapelige artikler som omtaler kjøttfaktoren i både fisk og kjøtt.

– Vi hører stadig vekk at kun små mengder fisk i en plantebasert diett vil fremme opptaket av næringsstoffer fra plantene, i tillegg til å bidra med næringsstoffer fra fisken, sier Kjellevold.

Forskerne fant derimot at det var store kunnskapshull i den vitenskapelige litteraturen. De fant først og fremst dokumentasjon på jern og delvis på sink, men lite på andre mineraler.

– Hovedfokus i artiklene som er publisert er på rødt kjøtt. I tillegg er det vanskelig å kvantifisere, det vil si hvor lite som egentlig skal til for å oppnå denne effekten, sier Kjellevold.

De fant heller ikke noen klare forskjeller mellom rødt kjøtt, fisk og kylling, eller bevis på at egg og melk også har den samme kjøttfaktoren.

Ekstra viktig for utviklingsland

Forskerne oppdaget også at de fleste studiene som er gjort på kjøttfaktoren er fra USA eller Europa, men lite fra lavinntektsland med plantebasert kosthold.

Et plantebasert kosthold kan føre til ernæringsmangler, og kjøttfaktoren er derfor ekstra viktig i disse landene.

– I noen afrikanske land, som for eksempel Ghana, tilsettes tørket fiskepulver i barnegrøt for å få opp næringsinnholdet, samt for å øke opptaket av mineraler fra grøten.

– Men her finnes det lite dokumentasjon på mengde og hvilken effekt det har når fisken er prosessert på denne måten, sier Kjellevold.

Viktig å vite om små mengder kan rette opp i mangler

I 2018 foreslo forskerne bak EAT-Lancet-rapporten en standarddiett for hele klodens befolkning. Den går ut på at vi skal spise mindre av animalske matvarer, som fisk, kjøtt, egg og melkeprodukter, mens vi skal spise mer av frukt og grønnsaker.

I dag er det rundt 800 millioner mennesker som ikke har tilgang til nok mat, og rundt to milliarder mennesker som har et kosthold med for lite mikronæringsstoffer, som jod, vitamin A, sink og jern.

En slik mangel på viktige vitaminer og mineraler kalles for skjult sult, og dette kan føre til varige og uopprettelige helseskader.

Kjellevold forteller at mange snakker om å få tørket fisk inn i skoleprogrammer, nettopp fordi den er næringsrik og kan øke opptak av mineraler fra plantebasert kost (kjøttfaktoren).

– Derfor er det ekstra viktig å vite om det er slik at små mengder med fisk kan rette opp i ernæringsmangler. Vi må dokumentere at dette faktisk har den effekten vi tror, sier hun.

Referanse:

Consalez, F., Ahern, M., Andersen, P., & Kjellevold, M. (2022). The Effect of the Meat Factor in Animal-Source Foods on Micronutrient Absorption: A Scoping Review. Advances in Nutrition. Lenke til artikkel: https://doi.org/10.1093/advances/nmac089