Publisert: 24.08.2023
I august 2021 la ærverdige Statsraad Lehmkuhl ut på en jordomseiling som varte i nesten to år. Seilasen gikk under navnet One Ocean Expedition og er en anerkjent del av FNs havtiår.
Før skipet la ut fra Arendal sensommerdagen for to år tilbake, hadde havforskerne preppet det om til et moderne forskningsfartøy på mange vis.
– Skipet ble utstyrt med moderne instrumentering for å samle høykvalitetsdata om havfysikk, kjemi og biologi, forteller forskningsdirektør Geir Huse ved Havforskningsinstituttet (HI).
Det vitenskapelige programmet ble gjennomført langs seilingsruten til Statsraad Lehmkuhl, med sporadiske stopp for stasjonsarbeid.
– Målet med datainnsamlingen om bord på fartøyet var å forbedre kunnskapen om tilstanden til verdenshavet. Vi har sett på alt fra utbredelse og mangfold av organismer, til miljøstatus, klima og menneskelig påvirkning på det marine økosystemet, forteller Huse.
I en rykende fersk rapport oppsummeres både datainnsamlingen og noen foreløpige resultater fra etappen over Atlanterhavet.
Hovedtypene instrumentering er sensorer som måler kontinuerlig underveis, inkludert ekkolodd, hydrofon, temperatur- og saltholdighetssensor, og ulike instrumenter som samler og analyserer vannprøver fra et innløp i skipets skrog, inkludert for miljø-DNA og mikroplast.
En bonus var god arbeidstrening for vordende havforskere, nemlig unge studenter som fikk være med på de forskjellige etappene for å ta prøver og følge opp datainnsamlingen.
Alle forskningsdataene som ble generert gjennom seilasen, ligger åpent og tilgjengelig ute på Norsk marint datasenter - det er bare til å søke etter One Ocean Expedition.
Dette arbeidet er et bidrag inn i etableringen av FAIR havdata, som er fokus i FNs havvitenskapelige tiårsprogram FAIROD som ledes av Havforskningsinstituttet.