Gå til hovedinnhold

Gira på internasjonale havdata? Her finner du mye


To menn på sitter på huk og snakker sammen på et skipsdekk, mens et boks med et sylinderformet apparat ligger ved siden av dem

Studentene Kjetil Grotle og Erlend Mundal fra UiB gjør klar CTD-en for å ta prøver i Golfstrømmen.

Fotograf: Arnbjørg Aagesen / Havforskningsinstituttet

Forskningsdata etter Statsraad Lehmkuhls jordomseiling er nå tilgjengelig for alle som er nysgjerrig. 

I august 2021 la ærverdige Statsraad Lehmkuhl ut på en jordomseiling som varte i nesten to år. Seilasen gikk under navnet One Ocean Expedition og er en anerkjent del av FNs havtiår. 

Før skipet la ut fra Arendal sensommerdagen for to år tilbake, hadde havforskerne preppet det om til et moderne forskningsfartøy på mange vis. 

–  Skipet ble utstyrt med moderne instrumentering for å samle høykvalitetsdata om havfysikk, kjemi og biologi, forteller forskningsdirektør Geir Huse ved Havforskningsinstituttet (HI). 

Det vitenskapelige programmet ble gjennomført langs seilingsruten til Statsraad Lehmkuhl, med sporadiske stopp for stasjonsarbeid.

 – Målet med datainnsamlingen om bord på fartøyet var å forbedre kunnskapen om tilstanden til verdenshavet. Vi har sett på alt fra utbredelse og mangfold av organismer, til miljøstatus, klima og menneskelig påvirkning på det marine økosystemet, forteller Huse. 

I en rykende fersk rapport oppsummeres både datainnsamlingen og noen foreløpige resultater fra etappen over Atlanterhavet. 

Fotografi av student med forskningsutstyr
Utstyret ble testet utenfor Bergen før skipet la ut på den lange reisen. Foto: Christine Fagerbakke/HI 

Hovedtypene instrumentering er sensorer som måler kontinuerlig underveis, inkludert ekkolodd, hydrofon, temperatur- og saltholdighetssensor, og ulike instrumenter som samler og analyserer vannprøver fra et innløp i skipets skrog, inkludert for miljø-DNA og mikroplast. 

En bonus var god arbeidstrening for vordende havforskere, nemlig unge studenter som fikk være med på de forskjellige etappene for å ta prøver og følge opp datainnsamlingen. 

Nysgjerrig? Dataene er tilgjengelige for alle 

Alle forskningsdataene som ble generert gjennom seilasen, ligger åpent og tilgjengelig ute på Norsk marint datasenter  - det er bare til å søke etter One Ocean Expedition. 

Dette arbeidet er et bidrag inn i etableringen av FAIR havdata, som er fokus i FNs havvitenskapelige tiårsprogram FAIROD som ledes av Havforskningsinstituttet.

Referanse

Geir Huse m.fl. The One Ocean Expedition: Science and Sailing for the Ocean We Want Rapport fra havforskningen 2023-34.