Publisert: 14.08.2024
Etter fem lange dager til sjøs, fikk havforskerne årets første håbrann-napp.
– Det er jo ikke bare-bare å få en slik råsterk og rask hai på kroken, så pulsen går jo opp, innrømmer forsker Keno Ferter ved Havforskningsinstituttet (HI). Han er på tokt med kollega Otte Bjelland og sjøtjenesten til Fiskeridirektoratet.
Årets første «fangst» hadde følgende vitale mål; 265 cm lang og omtrent 200 kg tung.
– Det gjelder å holde hodet kaldt, for den store fisken skal sikres ved siden av båten, uten å skade oss og uten å skade den, forklarer Ferter.
Denne gangen gikk det bare bra, både for hai og havforskere.
– Det å få til å merke den, slippe den fri og så stå og se på at den svømmer bort... det er en fantastisk følelse, det!
Merket kommer til å sitte fast på haien og sende signal hver gang den kommer opp til overflaten.
– Slik kan vi følge haien det neste året. Da kan vi finne ut om den holder seg her i Lofoten-området, eller om den kanskje tar en tur til varmere strøk når kulda setter inn.
Merkingen av håbrann er en del av forskningsprosjektet «Haier på farten» der forskerne studerer hvordan pigghå, brugde og håbrann vandrer, oppfører seg og hvordan de blir påvirket av menneskelig aktivitet.
Den første håbrannen er altså merket, men Ferter har fortsatt fem merker igjen og håper å få flere på kroken de neste dagene.
En og annen leser kjenner gjerne pulsen slå ekstra fort ved tanken på en gedigen hai med blottet tanngard.
Den ser jo ikke spesielt vennskapelig ut, og kallenavnet «hvithaiens fetter» virker neppe beroligende på urolige badere der ute.
Men det er bare å hoppe i havet, lover havforskeren.
– Håbrann er helt ufarlige for mennesker, det er ingen grunn til å frykte for liv og lemmer. Jeg anbefaler alle å nyte sensommeren og ta seg en dukkert ved anledning.