Gå til hovedinnhold

"Sjoko-vann" har dukket opp på Sørlandet


en våg med hvit naust og skittenbrunt sjøvann

Hidra, Flekkefjord mandag: Liten alge, mye farge.

Fotograf: Torbjørn Urstad/privat

Det er heldigvis en ufarlig alge – med en spesialeffekt: Rører du vannet, glimter den til, bokstavelig talt. Vi har fått meldinger om funn fra Tvedestrand til Flekkefjord. 

Vi får inn meldinger om rustrødt sjøvann fra Tvedestrand til Flekkefjord.  Det er kjenningen Noctiluca scintillans som er på ferde. 

– Det er denne algen som misfarger vannet i bukter langs Sørlandskysten nå, sier algeekspert og HI-forsker Lars-Johan Naustvoll. 

– Det er jo et fenomen vi har sett årlig de siste årene i dette området. Men årets oppblomstring har kommet betydelig tidligere enn i 2023. 

– Vanligvis dukker ikke denne opp før på sensommeren. Men så var jo mai grådig varm, stille og rolig i år, da, sier Naustvoll. – Vi får bare håpe at sommeren ikke er over, at algen forteller oss at der er høst! 

Fotografi av algecellens overflate (Noctiluca scintillans)
Slik ser den ut, den 2 mm store algen som står bak fenomenet morild. Foto: Algelaboratoriet/HI

Kan gi «kuler» på kroppen – men er bare snill 

Den gode nyheten er at dette går bra. For selv om det brune vannet kan se litt «skummelt ut», er arten helt ufarlig. 

– Du kan fint bade i vann hvor algen er oppkonsentrert. Du kan da kjenne at du får små «gelékuler» som henger igjen på kroppen, men det er aldeles ikke farlig, sier algeeksperten. 

Svøm i et hav av lysglimt  

Algen med det stilige latinske navnet kalles også for «morild-algen». Den har nemlig et aldri så lite partytriks i ermet. 

–  Denne algen lager lysglimt dersom vannet berøres. Når det blir litt mørkt utover kvelden og natten, er dette mulig å se, forteller Naustvoll. 

– Dersom du er ute og tar et kveldsbad er det fascinerende å svømme i et hav av små lysglimt eller morild. Om man ikke ønsker å bade, kan man bevege en kvist langsomt ned i vannet, da får man samme respons, et hav av lysglimt. Et helt spesielt skue.