Publisert: 06.11.2024
– Bifangst av måker skjer i en relativt kort periode i den siste fasen av et notkast. Da er noten på vei inn mot fartøyet, og det blir mulig for fuglene å sette seg fast i den. Derfor har vi fokusert på denne fasen for å finne løsninger, sier forsker Maria Tenningen.
Fiske med not tiltrekker seg store mengder sjøfugler, blant annet måker i sildefisket.
– I Norge er det spesielt dokumentert at gråmåke (Larus argentatus) og svartbak (Larus marinus) kan bli tatt som bifangst i kystnært notfiske etter vårgytende sild, sier Tenningen.
Måkene kommer rundt fartøyene for å beite på fisk som blir samlet sammen i nøtene og dermed er lett tilgjengelige.
– Når fisken samles tett sammen i overflaten i nota, er det en risiko for at fuglene kan bli fanget i nota. Der kan de bli skadet eller drukne, sier Tenningen.
Forskerne testet bruk av signalhorn og skipsfløyte for å skremme fuglene. Disse fikk måkene til å lette fra vannoverflaten, men det tok bare 1–2 minutter før de var tilbake.
– Vi må se om skremmelyder funker over tid, og om fuglene ikke blir vant til det, sier Tenningen.
Vi prøvde også å bruke lyssignaler for å skremme måkene bort, men det hadde liten eller ingen effekt.
– Vi trenger mer kunnskap om hvordan bifangsten av sjøfugl i nota skjer, og bedre tall på hvor mange fugler som blir tatt som bifangst, sier Tenningen, og fortsetter:
– Bifangst skjer uforutsigbart og tilfeldig, derfor er det viktig at vi forstår det bedre, og at løsningene er både enkle å bruke og rimelige.
I tillegg til effektive skremmeløsninger er det viktig at mannskapet har forståelse for problemstillingen, og følger gode rutiner dersom fugler havner i nota.
– I forsøkene våre fokuserte vi på sildefiske og måker. I andre fiskerier er det andre fuglearter som er utsatt for bifangst, og de kan kreve andre løsninger. Dette må undersøkes videre, sier Tenningen.