Gå til hovedinnhold

Brunt «skum» i sjøen etter mye regn


skum i fjæren

Skummet samler seg i belter/striper på grunn av havstrømmer og avrenning av ferskvann.

Fotograf: Lars-Johan Naustvoll / Havforskningsinstiuttet

Det cappuccino-lignende skummet er heldigvis helt ufarlig.

Du har kanskje lagt merke til det? Skummet som flyter nedover elvene eller som legger seg som et brun-hvitt belte på sjøen? 

Det er resultatet av organisk materiale fra landjorden – og med tiden også marint, organisk materiale som blir brutt ned.

– Vi ser det spesielt tydelig om høsten, men også når det kommer kraftig regn etter tørkeperioder om våren eller sommeren, når jorden ikke klarer å ta unna alt vannet, sier havforsker Lars-Johan Naustvoll.

Spesielt tydelig om høsten

Skummet oppstår ofte når det har vært perioder med mye regn. Da blir mye organisk materiale brutt ned. I denne prosessen dannes det gasser, og resultatet blir dette cappuccino-lignende skummet.

– Når vi ser på skummet under et mikroskop, så ser vi mye døde mikroalger, pinner, jordbiter og leire, forteller havforskeren.

Selve skummet er veldig lett. Derfor blir det også lett transportert. Beltene med skum oppstår spesielt når havstrømmene dytter sjøvann inn mot kysten, mens brakkvann og avrenninger fra land dytter vann utover. 

– Da blir det presset sammen til klumper. Disse kan også lett bli tatt av vinden, men dette er helt ufarlig, forsikrer Naustvoll.

skum i fjæren
Skummet er helt ufarlig for oss mennesker, men er vel ikke så estetisk pent å se på eller svømme i. (Foto: Lars-Johan Naustvoll/HI).