Publisert: 04.09.2024
– Jeg kan bekrefte at det er Perophora japonica dykkerne har funnet.
Det sier havforsker Vivian Husa, som er ekspert på fremmede marine arter.
Perophora japonica har lenge vært regnet som en dørstokkart på Fremmedartslisten. Dette er arter som forskerne forventer å etablere seg i norsk fauna på sikt.
Og nå er altså P. japonica offisielt kommet til Norge. Det har sannsynligvis skjedd via båttrafikk fra Europa. Ifølge risikovurderinger kan den spre seg langs kysten av Sør-Norge og Vestlandet.
– Denne sjøpungen danner kolonier der hvert dyr er bundet sammen med gule stoloner, som er noen slags røtter. Hver sjøpung er mindre enn en centimeter, men de er veldig tallrike. I England ser vi at de har spredd seg over flere områder, sier Husa.
Karakteristisk for arten er de gule stjerneformete skuddene i kolonien, som kan brekkes av, flyte av gårde med strømmen og etablere nye kolonier andre steder.
Sjøpungen ble funnet på to lokaliteter sør for Egersund, og det var dykker og undervannsfotograf Erling Svensen som først registrerte arten.
Dette er ikke første gang Svensen har oppdaget nye fremmedarter langs kysten. Så langt har han oppdaget fire av de fem nye sjøpungene som er registrert i Norge, blant annet Didemnum vexillum, også kjent som havnespy. Hans bror Rudolf Svensen har registrert den femte sjøpungarten.
– Havnespy ble tidligere regnet som en dørstokkart, men er nå etablert i naturen. Hadde det ikke vært for disse ivrige dykkerne, så hadde ikke vi fått så god oversikt over spredningen, forklarer Husa og legger til:
– Vi er helt avhengige av dedikerte mennesker ute langs kysten som interesserer seg for marinbiologi. Som både kan dokumentere disse artene, men også overføre kunnskap til de neste generasjonene.
Husa tror det kun er snakk om tid før de neste dørstokkartene blir registrert langs kysten.
Så ser du noe rart i havet eller i fjæren, oppfordrer hun å registrere funnet i Dugnad for havet. (se faktaboks)