Gå til hovedinnhold

Har testet olje fra GMO-planter i fôret til regnbueørret


To personer i rød kjeledress står ved siden av en arbeidsbenk, og tar prøver av død fisk

Forsker Angelico Madaro måler vekt og lengde på fisken. 

Fotograf: Christine Fagerbakke / HI

Fisken fikk økte nivåer av omega-3 i fileten uten at vekst eller velferd ble påvirket negativt, viser resultatene.

I dag inneholder fôret til oppdrettsfisk en blanding av marine oljer og planteoljer. Men tilgangen på marine oljer er begrenset, og behovet for bærekraftige alternativer melder seg. 

Planteoljer alene kunne vært en løsning, men utfordringen er at disse ikke tilfører fisken alle næringsstoffene den trenger for god vekst og helse.

– Derfor har vi testet en ny olje i fiskefôret, sier forsker Pauline Wischhusen. 

– Denne inneholder både de essensielle fettsyrene og astaxanthin – pigmentet laksen trenger fra fôret for å få sin karakteristiske rødfarge.

Olje fra genmodifisert plante

Havforskerne har undersøkt følgene av å bruke olje fra en genmodifisert variant av planten oljedodre (Camelina sativa). Planten er modifisert til å dekke fôrbehovene til fisken:

– Genmodifiseringen gjør at planten lager fettsyrene EPA og DHA. Dette er lange omega-3-fettsyrer som ikke finnes naturlig i planter, men som er viktige for helsen til laksen, forklarer Wischhusen.

Fisk i tank
Forsker Angelico Madaro fanger fisk fra tanken. Foto: Christine Fagerbakke / HI

Det er også disse fettsyrene som gjør at laks er sunt for mennesker. I tillegg lager den modifiserte oljedodren det nødvendige pigmentet astaxanthin: 

– I tillegg til å være en kilde til rødfarge, er astaxanthin også en viktig antioksidant for fisken, sier forskeren.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har tidligere risikovurdert bruk av en genmodifisert rapsolje som ingrediens i fiskefôr. Konklusjonen da var at dette ikke gav økt helserisko for fisken, sammenlignet med konvensjonelt fôr. 

I ti uker har HI-forskerne gitt ulike grupper regnbueørret en av to dietter: enten konvensjonelt fôr eller fôr med olje fra GMO-oljedodren. 

Like stor fisk, men litt mer omega 3

Resultatene viser at den «nye» oljen kan være et lovende alternativ: fisken fikk høyere nivåer av omega 3-fettsyrer i fileten, uten at fôret påvirket vekst eller helse negativt. 

– Regnbueørreten som ble gitt det alternative fôret nådde samme sluttvekt som fisken som fikk tradisjonelt fôr, sier forsker Angelico Madaro: 

– Filet-kvaliteten var også den samme, men med noe høyere nivåer av omega-3 hos fisken som fikk det nye fôret. Det eneste vi så var at fargen på kjøttet hos denne fisken var litt svakere. 

Førte ikke til flere helseplager

Forskerne har også undersøkt om fôret kunne få følger for fiskehelsen og velferden. 

For å finne svar på dette fikk fisk fra begge fôrgruppene en treningsøkt i en svømmetunell før forskerne tok prøver av dem. 

– Da kunne vi både undersøke om det er endringer i svømmekapasiteten til de ulike gruppene eller ulike stressmarkører i blodet. 

– Dietten påvirket ikke svømmekapasiteten, og det var heller ingen forskjeller i stress-respons. Dette tyder på at det modifiserte fôret ikke påvirker fiskevelferden negativt.   

Referanse:

Pauline Wischhusen, Angelico Madaro, et.al. “Growth performance, swimming capacity, and fillet quality in rainbow trout fed a transgene-derived omega-3 and carotenoid-enriched oil”. Aquaculture, Volume 604, 2025 https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2025.742453.