Gå til hovedinnhold

Dårlig sikt i bunntrålen: Løsningen var såre enkel


to menn ordner trål

– Problemet med å bruke bildegjenkjenning i bunntrålene, er at sanden og mudderet lager en støvsky som ødelegger sikten, sier forsker.

Fotograf: Adrian Røsland / Havforskningsinstituttet

Nå kan denne presenningen ha løst et årelangt problem. – Målet er å tråle med åpen sekk.

Det er over ti år siden Havforskningsinstituttet begynte å bruke kamerasystemet DeepVision i havforskningen. 

Målet er at kamerasystemet skal «se» fangsten, slik at forskerne slipper ta all fisken på dekk. Men så langt har fotoboksen kun fungert i åpne vannmasser.

– Et av de store problemene vi har med å bruke bildegjenkjenning i bunntrålene, er at sanden og mudderet skaper en støvsky som ødelegger hele sikten, sier forsker Maria Tenningen.

Nå viser det seg at en enkel presenning kan være løsningen. Det er DTU Aqua som har utviklet selve metodikken.

Kan effektivisere prøvetakingen

Nylig testet forskerne å bruke en presenning for å skjerme kameraene. Test-toktet i fjordene utenfor Bergen ble en stor suksess.

– Det ser ut som at vi nærmer oss å kunne ta i bruk DeepVision på standard tokt med bunntrål, sier Tenningen.

Presenningen ble blant annet testet både med og uten åpen sekk, slik at de kunne se at den ikke påvirket fangstsammensetningen. Bildene holdt samme kvaliteten gjennom hele forsøket.

Arbeidet med DeepVision er en del av satsingen til innovasjonssenteret CRIMAC, som HI leder. CRIMAC vil forbedre og automatisere tolkingen av akustikk på forskningsfartøy og fiskebåter, ved hjelp av blant annet kunstig intelligens.

forsøk med kamera
Illustrasjonen viser de forskjellige resultatene på kameraet, med de forskjellige presenningstørrelsene. Presenningen var montert rett bak bunngiret på trålen. Det er bunngiret som skraper opp bunnen og danner støvskyen. (Illustrasjon: Shale Rosen/HI)