Publisert: 03.02.2025
I norske havområder fiskes det årlig flere hundre tusen tonn sild og makrell. Sild og makrell er to store matressurser, som i tillegg er av de mest klimavennlige artene vi har.
Dette gjør at vi i usikre tider og kriser kan være selvforsynt med fisk som er både sunn og bærekraftig. Likevel er det lite sild og makrell å spore på norske middagsbord.
Summen av forskning viser at det er positivt for helsen vår å spise fisk. Dersom man øker inntaket av sjømat, og reduserer inntaket av rødt kjøtt, vil vi få en folkehelsegevinst samtidig som det betydelig reduserer CO₂-avtrykket. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise fisk to til tre ganger i uken, hvor minst 200 gram bør være fet fisk som makrell, sild, laks og ørret.
Likevel viser kostholdsundersøkelsen Norkost at inntaket av fisk er for lavt og går nedover, samtidig som inntaket av rødt kjøtt er for høyt og går oppover. Dette betyr at det må gjøres mer for å fremme inntaket av sjømat. Her må også sjømatnæringen bidra for å være mer relevant på det norske markedet.
I tillegg til en helsegevinst kan sjømaten også bidra til nasjonal beredskap og matsikkerhet. Politisk uro, pandemi og krig har tydelig vist hvor sårbare vi er. Dette har synliggjort viktigheten av beredskap og selvforsyning på matområdet. Nylig valgte svenske myndigheter å utsette lanseringen av sine kostråd for å undersøke hvordan kostråd om rødt kjøtt slår ut for landets produksjon og matberedskap.
I Norge kan sjømaten bidra til å sikre at vi har nok mat i krisetider, og redusere vår avhengighet av importerte matvarer. Selv om Norge er en av de ledende nasjonene innen fiskeri og akvakultur i verden, glemmes sjømaten ofte i debatten om selvforsyning.
Ved å styrke og tilrettelegge høsting, produksjon og bruk av lokal sjømat, kan vi forbedre vår selvbergingsgrad og være rustet til å møte fremtidige kriser.
Skal vi spise mer sjømat, må vi vite hvordan vi tilbereder den, og mange er kanskje usikre på hvordan man lager fisk til middag? Mange trenger økt kunnskap om hvordan man tilbereder sjømat for å inkludere dette i kostholdet sitt.
Bruk av nasjonale og lokale sjømatressurser bør være en nøkkelkomponent i Norges strategi for å styrke beredskap og selvforsyningsgrad. Sild og makrell kan bidra til at vi har nok mat i krisetider. Sunt og bærekraftig er det også.