Gå til hovedinnhold

Arctic Frontiers side-event: Mat fra havet og havforskning for bærekraftig utvikling


HI 041438
Fotograf: Erlend Astad Lorentzen/Institute of Marine Research
Dato 27. januar 2021 15:00 - 16:30
Sted Nettmøte
Nettside Meld deg på her

For å nå FNs bærekraftsmål om å utrydde sult innen 2030 spiller sjømat en sentral rolle. Sjømat fra de arktiske områdene må settes på agendaen.

2021 markerer starten på FNs havforskningstiår, samtidig er vi halvveis i FNs tiår for ernæring hvor trygg og sunn sjømat for alle er viktig. For å få til det må vi høste bærekraftig fra havet, og se på hvordan for eksempel nye arter kan bli mat på tallerkenen.

Sjømatnæringen vokser, og da trenger vi også stabil tilgang på bærekraftige fôrråvarer. Vi tror at det finnes et potensiale i å se nærmere på de mesopelagiske ressursene som lever på havets dypeste dyp.

I våre arktiske områder skjer klimaendringene raskere enn noensinne, hvordan påvirker det fiskebestandene? Hvordan kan sjømat fra arktiske områder bidra til å nå FNs bærekraftsmål? Og hva med akvakultur i Arktis?

Havforskningsinstituttet og UiT Norges Arktiske Universitet inviterer til åpent webinar 27.januar 2021:  «Food from the Ocean and Ocean Science for Sustainable Development – Bridging the Decades»

 

Her kan du se opptak av webinaret som ble sendt LIVE 27.januar 2021.

 

Program (webinaret er på engelsk):

15:00 (CET) Welcome by Gro Ingunn Hemre, Research Director, Institute of Marine Research, Norway

Session 1 - Keynote Speakers

Moderated by Gro-Ingunn Hemre, Research Director, Institute of Marine Research, Norway

Presentations

  • Challenges and possibilities from an Arctic perspective by Alf Håkon Hoel, Professor, The Arctic University of Norway
  • Inuit food security; challenges and solutions by Shirley Tagalik, Aqqiumavvik Society, Arviat, Nunavut, Canada
  • Management and sustainability of fisheries in the Arctic by Geir Huse, Research Director, Institute of Marine Research, Norway
  • ClimeFish – The effects of climate change on fisheries and aquaculture in the Arctic by Michaela Aschan, Professor, The Arctic University of Norway
  • Aquaculture in the Arctic – challenges and possibilities by Geir Lasse Taranger, Research Director, Institute of Marine Research, Norway
  • From salmon feed to human health - challenges and possibilities by Mads Martinsen, Director product development and sustainability, Skretting, Norway
  • MEESO - Can organisms living deep in the oceans be exploited in an ecologically and economically sustainable way, or are they too vulnerable? by Webjørn Melle, Senior Scientist, Institute of Marine Research, Norway

15:45 (CET) Q&A

15:55 (CET) Coffee break

16:00 (CET) Session 2 - Panel Debate

Moderator

Gro-Ingunn Hemre, Research Director, Institute of Marine Research, Norway

Panelists

Pål Arne Bjørn, Senior Scientist, Institute of Marine Research, Norway
Alf Håkon Hoel, Professor, The Arctic University of Norway
Marit Reigstad, Professor, The Arctic University of Norway
Sissel Rogne, Professor, CEO, Institute of Marine Research, Norway
Shirley Tagalik, Aqqiumavvik Society, Arviat, Nunavut, Canada
Geir Lasse Taranger, Research Director, Institute of Marine Research, Norway

Summary and closing remarks by Gro-Ingunn Hemre, Research Director, Institute of Marine Research, Norway