Publisert: 09.06.2010 Oppdatert: 12.06.2019
Et nytt år med data for denne bestanden forandrer ikke ICES sin bestandsvurdering. Bestanden har hatt sviktende rekruttering siden 1991, og ICES vurderer det nødvendig å beskytte gytebestanden siden svært få nye kjønnsmodne individ vil rekruttere til bestanden de neste 12-15 år. I oppvekstområdene i Barentshavet observeres det imidlertid tegn på bedre rekruttering bortsett fra en svak 2008 årsklasse.
Det har utviklet seg et direkte fiskeri med flytetrål utenfor de økonomiske sonene i Norskehavet siden 2004. Dette fiskeriet forvaltes av den Nordøstatlantiske fiskerikommisjonen (NEAFC), og for 2010 ble man enige om en kvote på dette fisket på 8.600 tonn. Andre fangster av snabeluer tas som bifangst i bunntrålfisket etter torsk, hyse og blåkveite, som yngel i rekefisket, og av og til i de pelagiske kolmule og sildefiskeriene i Norskehavet.
Bestanden av snabeluer har en vid utbredelse i Barentshavet og Norskehavet, og for å kunne beregne hele bestanden er det viktig at hele utbredelsesområdet, både ved bunn og pelagisk, blir dekket med koordinerte tokter. En pålitelig beregning av bestanden er helt avhengig av at alle som fisker på denne ressursen rapporterer komplett og detaljert fangstinformasjon. Et kombinert trål- og akustikk tokt i Norskehavet i 2008 og 2009 viser konsistente resultat og kan vurderes benyttet som en biomasseindeks.
ICES gjentar sitt råd fra i fjor og tilrår forbud mot direkte trålfiske etter snabeluer i ICES områdene I og II. Stenging av områder må opprettholdes, og tillatte bifangstgrenser bør settes så lave som mulig inntil en klar økning i gytebestand og yngelforekomster kan bekreftes.
Anbefalte reguleringer i 2010: Vern av yngel, ikke direkte trålfiske og lav bifangst i andre fiskerier.
Anbefalte reguleringer i 2011: Det samme som for 2010.