Mange fisk har lus, som samlet kan betegnes som fiskelus. Noen av disse er artsspesifikke og vi kan bare finne dem på én eller noen få arter. Eksempler på dette er lakselusa som bare infiserer fisk i laksefamilien. I Norge omfatter det laks, sjøørret og røye, pluss oppdrettet regnbueørret.
Torskelus kan man tilsvarende bare finne på fisk fra torskefamilien.
Disse lusene ser relativt like ut (sammenlign dette bildet med bildet av alle tre lusearter øverst). Ofte er det enklere å bestemme lusearten ved å se på hvilken fisk den sitter på. Vil man være helt sikker på hvilken lus man har, må man ha gode bilder, helst av voksne individer av begge kjønn. Alternativt må dyret innsamles på sprit og artsbestemmes ved bruk av genetiske metoder.
Men det finnes også fiskelus som ikke er så kresne "i matveien". Et eksempel på dette er skottelusa som er funnet på mange ulike fiskearter, som rognkjeks, sild og lodde, men også på fisk fra lakse- og torskefamilien.
Skottelus er mindre enn både lakselus og torskelus og er mer vanlig i Nord-Norge. Skottelusa kan i større grad enn lakselusa hoppe mellom fisk, og kan også spre smitte mellom villfisk og oppdrettsfisk.
En oppdretter kan for eksempel oppleve høyere nivåer av denne lusa på laksen sin etter innsig av sild eller lodde.
Publisert: 17.12.2018 Oppdatert: 17.07.2024