Gå til hovedinnhold

Kompassmanet

Kompassmaneten er vanlig i Middelhavet, Atlanterhavet og langs vestkysten av Europa, men kan også ses langs kysten av Sør- og Vestlandet på sensommeren/høsten. Den har V-formede brune striper som danner en stjerneformet «kompassrose».

Føde

Kompassmaneten er et rovdyr, og føden består av dyreplankton som for eksempel hoppekreps, fiskelarver og reker. Byttedyrene lammes og fanges ved hjelp av nesleceller som inneholder neslegift. Kompassmanet har en relativt sterk gift som svir kraftig ved kontakt. Les mer om neslecellene her: Hvorfor brenner manetene.

Livssyklus

Kompassmanet er tvekjønnet (hermafroditt), men kan ikke selvbefruktes. Små, unge individer er hanner som produserer hanngameter, mellomstore individer produserer både hann- og hunngameter, mens de største og eldste individene kun er hunner. Som hos andre maneter veksler kompassmanet mellom et frittsvømmende meduse-stadium gjennom sommeren (det vi ser som maneter), og et bunnlevende polypp-stadium gjennom vinteren. Les mer om manetenes livssyklus her: Manetenes hemmelige liv