Publisert: 02.10.2024 Oppdatert: 08.10.2024
Maneter som hører til nesledyrene, har nesleceller som brukes for å fange byttedyr, og som forsvar. Hit hører de vanlige stormanetene, som for eksempel glassmanet og brennmanet. Det er neslecellene som gjør at maneter brenner når vi kommer i kontakt med tentaklene. Maneter som hører til nesledyrene, har oftest en komplisert livssyklus som veksler mellom et frittlevende medusestadium og et bunnlevende polypp-stadium.
Kammaneter (også kalt ribbemaneter) har ikke nesleceller, og brenner altså ikke. I stedet bruker kammaneter klebeceller for å fange sine byttedyr. De har ikke generasjonsveksling som nesledyrene, men lever hele livssyklusen i de frie vannmassene. Kammaneter har åtte langsgående «kammer» med flimmerhår som benyttes for bevegelse. Flimmerhårene reflekterer og bryter sollyset (som et prisme), og manetene ser ut til å glitre i alle regnbuens farger.
Maneter er en svært gammel dyregruppe som levde i havene før dinosaurenes tid, allerede for 500 millioner år siden. Fossilfunn har vist at manetene som fantes for millioner av år siden, var ganske lik nålevende arter av maneter. Gjennom evolusjonens løp har manetenes kroppsbygning endret seg lite. Dette tyder på de tidlig fant en vinnerformel for overlevelse og formering. Det er nemlig ikke slik at mer "avansert" betyr mer vellykket, evolusjonært sett.