Gå til hovedinnhold

Tema: Maneter


kollasj som viser sjøstikkelsbær, kronemanet og agurkmanet

Sjøstikkelsbær, kronemanet og agurkmanet 

Fotograf: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet

Dyrene vi vanligvis kaller maneter hører til de to dyrerekkene «nesledyr» (Cnidaria) og «kammaneter» (Ctenophora). Disse to rekkene er ikke slekt, og har kun til felles at de har en kropp som består av minst 90 % vann. 

Hva er maneter?

Maneter som hører til nesledyrene, har nesleceller som brukes for å fange byttedyr, og som forsvar. Hit hører de vanlige stormanetene, som for eksempel glassmanet og brennmanet. Det er neslecellene som gjør at maneter brenner når vi kommer i kontakt med tentaklene. Maneter som hører til nesledyrene, har oftest en komplisert livssyklus som veksler mellom et frittlevende medusestadium og et bunnlevende polypp-stadium.

Kammaneter (også kalt ribbemaneter) har ikke nesleceller, og brenner altså ikke. I stedet bruker kammaneter klebeceller for å fange sine byttedyr. De har ikke generasjonsveksling som nesledyrene, men lever hele livssyklusen i de frie vannmassene. Kammaneter har åtte langsgående «kammer» med flimmerhår som benyttes for bevegelse. Flimmerhårene reflekterer og bryter sollyset (som et prisme), og manetene ser ut til å glitre i alle regnbuens farger.

Havets mest vellykkede rovdyr? 

Maneter er en svært gammel dyregruppe som levde i havene før dinosaurenes tid, allerede for 500 millioner år siden. Fossilfunn har vist at manetene som fantes for millioner av år siden, var ganske lik nålevende arter av maneter. Gjennom evolusjonens løp har manetenes kroppsbygning endret seg lite. Dette tyder på de tidlig fant en vinnerformel for overlevelse og formering. Det er nemlig ikke slik at mer "avansert" betyr mer vellykket, evolusjonært sett. 

HI-013637.jpg

Hvorfor er det så mye maneter?

Maneter lever som plankton og driver med havstrømmene. Derfor kan det bli store opphopninger av maneter inne i bukter eller på strender. Men selv om manetene ikke kan svømme mot strømmen, kan de bevege seg relativt raskt opp og ned i vannsøylen.

HI-051061.jpg

Hvorfor brenner manetene?

Til tross for den primitive kroppsbygningen, er manetene vellykkede rovdyr ved hjelp av et svært effektivt jaktvåpen: nesleceller.

Scyphistoma--Aurelia-polypper_28-07-2013_1_ES.jpg

Manetenes hemmelige liv

De frittsvømmende manetene som vi ser gjennom sommeren er bare en liten bit av en komplisert livssyklus som omfatter en veksling mellom en kjønnet generasjon (frittsvømmende manet), og en ukjønnet, fastsittende generasjon (polypp). 

Bolinopsis infundibulum 03-05 i.JPG

Lobemanet / lobekammanet

Lobekammanet er en stedegen art for Norge (ikke fremmed!), men den kan lett forveksles med den fremmede arten amerikansk lobemanet (Mnemiopsis leidyi). De to artene er ser like ut, men har forskjellig økologi, og opptrer vanligvis på ulike tider av året.

Sjøstikkelsbær

Sjøstikkelsbær / kulekammanet

Kulekammanet finnes langs hele norskekysten, gjerne i store mengder om våren/forsommeren. Den er ellers utbredt i Atlanterhavet, Arktis og Middelhavet. Denne maneten har en glassklar kuleform, og kalles også sjøstikkelsbær.

Mnemiopsis leidyi 16-09-2015_1 (1).jpg

Amerikansk lobemanet

Amerikansk lobemanet er en fremmedart i Norge. Den kan påtreffes fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden, men har sin naturlige forekomst langs østkysten av Nord- og Sør-Amerika. 

Beroe cucumis 05-09

Agurkmanet / agurkkammanet

Agurkkamaneten finnes langs hele norskekysten. Den ligner en rosa, gjennomsiktig «pose». Den er oval, har en munnåpning i ene enden og åtte langsgående rader med flimmerhår (kamrekker).

Perlesnormanet

Perlesnormanet

Kolonimaneten danner lange kjeder som kan bli over 30 meter lange, men de deles ofte opp i mindre biter av bølger. Den finnes langs hele norskekysten, særlig senhøstes, og forekommer i hele vannsøylen fra overflaten og ned til 1000 meter.

Rhizostoma octopus Lungemanet

Lungemanet

Lungemaneten er en tilfeldig gjest langs kysten av Sør- og Vestlandet på sensommeren/høsten. Leveområdet er vanligvis langs sør- og vestkysten av De britiske øyer og sør i Nordsjøen. Den kjennetegnes ved en stor, gulhvit klokke med blåfiolett kant. I tillegg mangler den tentakler.

Periphylla periphylla 09-06 (3).JPG

Kronemanet

Kronemaneten er en dypvannsart som finnes i alle verdenshav, under 300 m dyp. Den kjennetegnes ved at den har en rødbrun, høy, konisk klokke og tolv tykke tentakler som kan bli over 50 cm lange.

Kompassmanet.jpg

Kompassmanet

Kompassmaneten er vanlig i Middelhavet, Atlanterhavet og langs vestkysten av Europa, men kan også ses langs kysten av Sør- og Vestlandet på sensommeren/høsten. Den har V-formede brune striper som danner en stjerneformet «kompassrose».

Gonionemus vertens 1.jpg

Klamremanet

Klamremaneten er en fremmedart for Norge. Den hører naturlig hjemme i nordlige Stillehavet, men er nå observert langs kysten fra Oslofjorden til Vesterålen. 

Aurelia aurita i mørkevann

Glassmanet

Glassmaneten er vanlig langs hele norskekysten og kjennetegnes ved sin glassklare, flate klokke, ca. 25 cm i diameter. Den er «kosmopolitisk» og finnes over hele verden, fra tropiske til boreale områder. 

Cyanea capillata 15-07-2015_2.jpg

Rød brennmanet

Brennmaneten er verdens største manet. Den kan bli opptil to meter i diameter og kan ha 30 meter lange tentakler. Den finnes langs hele norskekysten fra Oslofjorden til Finnmark. Brennmanet trives helst i kalde vannmasser og er vanlig i hele Nord-Atlanteren fra Biscayabukta til Arktis.

Blå-brennmanet_Cyanea-lamarckii-08-08_E-Svensen.jpg

Blå brennmanet

Arten forekommer fra Biscaya til Island, men er mest vanlig langs kysten av Sør-Norge og i sørlige Nordsjøen. De siste årene har blå brennmanet vist en mer nordlig utbredelse og er observert langs hele kysten av Norge, fra Oslofjorden til Finnmark og sør i Barentshavet.