Bakgrunn
Overvåknings- og kartleggingsprogrammet for landdyr fôr (OK-program 43363) utføres på vegne av Mattilsynet som en del av Norges oppfølging av nasjonalt og Europeisk regelverk på dyrefôr. Programmet gjennomføres for å få et situasjonsbilde av fôrområdet med hensyn på mulige risikofaktorer for folkehelse, dyrehelse og miljø. Havforskningsinstituttet (HI) utfører en del av analyseporteføljen i dette overvåkingsprogrammet.
I OK-program fôr til landdyr i 2022 ble det mottatt 39 prøver av fôr. Prøvene ble analysert for prosesserte animalske proteiner (PAP) og Salmonella. Alle prøver var fôr til drøvtyggere, bl.a. storfe, melkekyr, lam og geit. Det ble tatt ut prøver fra virksomheter som produserer/selger fôr til landdyr, med ulik geografisk fordeling og på ulike tidspunkt av året.
Det er Mattilsynets hovedkontor som utarbeider en årlig prøvetakningsplan, og inspektører ved Mattilsynet er ansvarlige for uttak og forsendelse av prøver. Ved mottak hos Havforskningsinstituttet (HI) blir prøvene registrert og anonymisert før analyse. HI er utpekt som nasjonalt referanselaboratorium (NRL) for fagområdene animalske proteiner i dyrefôr og analyser og testing av zoonoser (Salmonella).
Resultater
Prosessert animalsk protein (PAP)
Prosessert animalsk protein (PAP) kommer fra den engelske beskrivelsen «processed animal protein». Dette består av materiale av animalsk opprinnelse som må bearbeides før det kan brukes som fôr til produksjonsdyr. Eksempler på PAP er beinmel, fiskemel, blodmel, fjørmel fra fjørfe og insektmel.
Regelverket som er mest sentralt gjeldende PAP er TSE-forskriften. Den har som formål å forebygge, ha kontroll med og utrydde overførbare (transmissible) spongiforme encefalopatier (TSE), som beskriver en gruppe hjernesykdommer som karakteriseres ved et svampeaktig utseende under mikroskop. Dette er en progressiv og dødelig sykdom som påvirker hjerne og nervesystemet til mange dyr, inkludert mennesker.
TSE-forskriften ble opprettet i EU, og Norge, etter det store utbruddet i Storbritannia på 1990-tallet av sykdommen kugalskap (bovine spongiform encefalopati; BSE). BSE rammet storfe, men ble også påvist å kunne overføres fra dyr til dyr eller fra dyr til mennesker der smittestoffet er antatt å være prioner. TSE-forskriften setter strenge begrensinger i bruk av PAP til fôr. I tillegg kommer animaliebiproduktforskriften som setter også forbud mot å fôre dyr med bearbeidet protein fra samme art. Forbudene i TSE-forskriften har gradvis lettet de senere år. I 2021 ble det lov å bruke PAP fra svin til fjørfe, og PAP fra fjørfe til svin. Artsbarriæren blir fremdeles opprettholdt samt forbudet om bruk av PAP fra drøvtyggere. For fôr til drøvtyggere er det fremdeles forbudt å bruke PAP, med unntak av fiskemel i melkeerstatning til ikke-avvente drøvtyggere. Det er også tillatt å bruke ikke-ruminant kollagen og gelatin, ikke-ruminant hydrolyserte protein, ruminant hydrolyserte proteiner fra hud, egg og eggprodukter, melk og melkeprodukter samt råmelk og derivater fra råmelk.
Innhold av animalske produkter i fôr og fôringredienser identifiseres i mikroskop med bakgrunn i karakteristiske trekk ved partikler fra de animalske produktene. Komponenter med unike karakteristika kan være muskelfibre, brusk, bein, hår, blod, fjær, eggeskall, fiskebein og fiskeskjell. Det må være funn av over 5 partikler per komponent før prøven blir karakterisert som positiv.
Innhold av forbudte prosesserte animalske proteiner (PAP), dvs mel av kjøtt, fisk, bein og innmat fra drøvtyggere ble undersøkt i 39 fôr til landdyr i 2022. Innhold av insekter ble ikke vurdert. Resultatet fra undersøkelsen viste ingen påvisning av PAP (Tabell 1).
Salmonella
Enteriske bakterier i slekten Salmonella infiserer og vokser i tarmen hos dyr og mennesker, er globalt en av de vanligste årsakene til matforgiftning og gastroenteritt, og kan forårsake alvorlig sykdom og i enkelte tilfeller død. Smitteveien er fekal-oral, og skjer som oftest via kontaminerte næringsmidler. Det finnes over 2500 serovarianter av Salmonella, hvor de vanligste i Norge er S. Enteritidis og S. Typhimurium. Det er nulltoleranse for Salmonella (0 cfu/g) i fôrmidler til matproduserende landdyr.
I Norge er Salmonella et relativt lite problem sammenlignet med andre land, som følge av historisk effektive kontrolltiltak i husdyrproduksjonen, kaldt klima og desentralisert husdyrhold. Norskproduserte husdyr er derfor sjelden smittet med Salmonella, og det påvises sjelden Salmonella i norskproduserte kjøtt- og fjørfeproduker.
Bakterien Salmonella ble undersøkt i 20 fôr til landdyr i 2022. Resultatet fra undersøkelsen viste ingen påvisning av Salmonella (Tabell 2).
Analyser
Laboratoriene ved HI er akkreditert av Norsk akkreditering etter standarden ISO-EN 17025. HI er også utpekt som NRL for PAP metodene (fagområdet; animalske proteiner i dyrefôr) og Salmonella i sjømat (fagområdet; analyser og testing av zoonoser). Ved påvisning av PAP eller Salmonella blir Mattilsynet varslet gjennom et eget varslingssystem.
PAP-metoden er basert på gjeldende Standard Operating Procedure (SOP): «EURL-AP SOP slide preparation and mounting» og «EURL-AP SOP use of staining reagents» (http://eurl.craw.eu/en/187/method-of-reference-and-sops) etablert av EU Reference Laboratory for Animal Proteins (EURL-AP). Metoden skal kontrollere innhold av PAP i fôr og har en deteksjonsgrense på 0,1% (w/w) inklusjon av animalske proteiner. I mikroskopimetoden skal det kunne skilles mellom innslag i fôr fra pattedyr, fugler og fisk.
Fôr analyseres for tilstedeværelsen av Salmonella med ISO 6579-1:2017. Denne metoden inkluderer oppformering i to selektive buljonger, fulgt av utstrykning på to selektive agarskåler. Eventuelle funn bekreftes ved bruk av MALDI-TOF-MS og sendes til Veterinærinstituttet for serotyping.
Tabeller
Tabell 1. Prosesserte animalske proteiner
Resultater for analyse av prosesserte animalske proteiner (PAP) i fôr til landdyr mottatt i 2022. Resultater oppgis som «påvist» eller «ikke påvist», enhet er per prøve.
Prøvenummer
|
Prøvenummer (Mattilsynets)
|
Region
|
Prøvemateriale
|
PAP (/prøve)
|
2022-377/1
|
90222009194
|
Stor-Oslo
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-378/1
|
206
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-378/2
|
207
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-378/3
|
208
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-660/1
|
10422035005
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-796/1
|
1.10422E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-796/2
|
2.70422E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-844/1
|
9572
|
Nord, Troms og Svalbard
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-845/1
|
60422037854
|
Stor-Oslo
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-910/1
|
2022-00109
|
Sør og Vest, Sunnhord og Haugalandet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-910/2
|
2022-00108
|
Sør og Vest, Sunnhord og Haugalandet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1142/1
|
1.30522E+11
|
Sør og Vest, Sør-Rogaland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1142/2
|
1.30522E+11
|
Sør og Vest, Sør-Rogaland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1231/1
|
2.10622E+11
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1232/1
|
2022-00041
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1233/1
|
2022-00046
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1233/2
|
2022-00047
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1235/1
|
2022-00050
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1236/1
|
2022-00052
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1236/2
|
2022-00053
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1522/1
|
9605
|
Nord, Troms og Svalbard
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1619/1
|
2022-00090
|
Sør og Vest, Sør-Rogaland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1619/2
|
2022-00091
|
Sør og Vest, Sør-Rogaland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1862/1
|
90922085323
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1862/2
|
90922085324
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1862/3
|
90922085325
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1863/1
|
90922085317
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1864/1
|
1.50922E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1866/1
|
1.50922E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2058/1
|
2022-00568
|
Øst, Gudbrandsdal
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2058/2
|
2022-00569
|
Øst, Gudbrandsdal
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2059/1
|
2022-00575
|
Øst, Gudbrandsdal
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2167/1
|
9579
|
Nord, Troms og Svalbard
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2168/1
|
1.41022E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2476/1
|
81122108168
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2476/2
|
81122108169
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2477/1
|
3.11022E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2477/2
|
3.11022E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-2478/1
|
1.71122E+11
|
Region Stor-Oslo
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-377/1
|
90222009194
|
Stor-Oslo
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-378/1
|
206
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
Tabell 2. Salmonella
Resultater for analyse av Salmonella i fôr til landdyr mottatt i 2022. Resultater oppgis som «påvist» eller «ikke påvist», enhet er per 25g prøve.
Prøvenummer
|
Prøvenummer (Mattilsynet)
|
Region
|
Prøvemateriale
|
Salmonella (/25g)
|
2022-377/1
|
90222009194
|
Stor-Oslo
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-378/1
|
206
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-378/2
|
207
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-378/3
|
208
|
Sør og Vest, Bergen og Omland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-660/1
|
10422035005
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-796/1
|
1.10422E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-796/2
|
2.70422E+11
|
Midt, Sør-Innherred
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-844/1
|
9572
|
Nord, Troms og Svalbard
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-845/1
|
60422037854
|
Stor-Oslo
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-910/1
|
2022-00109
|
Sør og Vest, Sunnhord og Haugalandet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-910/2
|
2022-00108
|
Sør og Vest, Sunnhord og Haugalandet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1142/1
|
1.30522E+11
|
Sør og Vest, Sør-Rogaland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1142/2
|
1.30522E+11
|
Sør og Vest, Sør-Rogaland
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1231/1
|
2.10622E+11
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1232/1
|
2022-00041
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1233/1
|
2022-00046
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1233/2
|
2022-00047
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1235/1
|
2022-00050
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1236/1
|
2022-00052
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
2022-1236/2
|
2022-00053
|
Øst, Mjøsområdet
|
Landdyrfôr
|
Ikke påvist
|
Konklusjon
Det var ingen funn av ulovlig PAP eller bakterien Salmonella i fôrene til landdyr som ble undersøkt i 2022.