Publisert: 29.08.2019 Oppdatert: 18.09.2019
Over elleve år samlet havforskere inn mage- og avføringsprøver fra havert i Finnmark, Nordland og Rogaland.
Til sammen analyserte de fiskerester i 381 prøver. Inne i hodet har fisk nemlig noen små kalklegemer som kalles øyresteiner eller otolitter. Disse har årringer som et tre, og forteller forskerne litt av hvert.
– Øresteinen er fisken sin «ferdsskriver» som gir informasjon om art, alder og størrelse. Denne går gjennom fordøyelsessystemet til selen, forklarer havforsker Kjell Tormod Nilssen.
Ved å analysere øresteinene fra avføring på holmer og skjær og fra magene til skutt sel, fant forskerne ut hva hver enkelt hadde spist.
I alle områder var torsk og sei de vanligste innslagene i dietten, fulgt av steinbit, hyse og ulike flyndrer.
– Men vi ser variasjoner fra sted til sted, sesong til sesong og år til år. I Finnmark var det for eksempel bare lodde som stod på menyen i 2009. I Rogaland spiser haverten lite steinbit, sier Nilssen.
– Dietten er interessant i seg selv. Mer interessant er det å finne ut påvirkningen selen kan ha på disse fiskebestandene, sier Nilssen.
Det er det nemlig mange meninger om.
For å finne den totale mengden fisk spist av havert i Norge, ganget forskerne opp fiskefunnene med matbehovet til hele den norske bestanden, sist anslått til 3850 dyr.
Etter et innfløkt kaloriregnestykke blir resultatet slik fordelt på forvaltningsområdene for havert:
Totalt blir dette 8084 tonn fisk. Sei utgjør 3059 tonn, torsk 2598 tonn og steinbit 1364 tonn.
Til sammenligning anbefalte havforskerne nylig at fiskerne kan høste opptil 171.982 tonn sei i Barentshavet i 2020 uten at det påvirker bestanden negativt på sikt.
For skreien i nord er siste kvoteråd på 689.672 tonn. Kysttorsken står det derimot dårlig til med langs hele kysten. Bare DNA-prøver kan skille skrei fra kysttorsk.
Havforsker Kjell Tormod Nilssen mener at havertens eventuelle innhogg i kysttorskbestanden er lite.
– Kommersielt fiske på kysttorsk var på 35.000-39.000 tonn årlig i perioden 2003-2015. Fritids- og turistfiske av kysttorsk er beregnet* til 13.000 tonn i 2015. Det er derfor lite som tyder på at havertenes konsum har særlig påvirkning på bestanden, sier han.
*Tillegg, 17.09.19:
Det er ingen målinger av mengden norsk kysttorsk (NCC) tatt i fritidsfiske i Norge i 2015. Eldre rapporter har vurdert fangstene tidligere år, og dette har igjen blitt brukt til å lage tidsmessige trender til bruk i bestandsberegning. Et eksempel er ICES Arctic Fisheries WG (AFWG) som inkluderer et anslag over mengden norsk kysttorsk fisket i fritidsfisket nord for 62N i sine årlige rapporter. Havforskningsinstituttet jobber med å skaffe bedre og nye tall, og har et prosjekt som kartlegger det norske fritids- og turistfiske. Resultatene er ventet publisert i løpet av 2020. Meir om prosjektet: Skal kartleggja fritidsfisket i Noreg
Kjell Tormod Nilssen, Ulf Lindstrøm, Jon Ivar Westgaard, Lotta Lindblom, Taija-Riitta Blencke & Tore Haug (2019) Diet and prey consumption of grey seals (Halichoerus grypus) in Norway, Marine Biology Research, 15:2, 137-149, LENKE: https://doi.org/10.1080/17451000.2019.1605182