Gå til hovedinnhold

Etnelaks tar «selfies» med nytt og avansert kamera


foto av en laks som svømmer ut av en slags boks under vann

En nyfotografert villlaks på vei opp Etneelva. Her går den gjennom fototunnelen i HI sin fiskefelle.

Fotograf: Øystein Skaala / Havforskningsinstituttet

Den nye fotoboksen skal lære kunstig intelligens å sortere mellom rømt og vill laks. Nå er den på plass i Etneelva.

– Den første fisken som tok en selfie i Etne var en blank og fin hunnlaks på 3,1 kilo. Den utvandret fra Etneelva som smolt i 2019, og nå er den tilbake etter et cruise på 100 mil eller mer i Norskehavet, sier forsker Øystein Skaala fornøyd.

Ser små detaljer på fisken

Den første uken i august testet nemlig Skaala og forskerkollegaene det nye kamerasystemet QuadEye i laksefellen i Etne. Dermed blir all fisk som går opp elven fotografert. Bildene og dataene som blir tatt skal brukes til å trene kunstig intelligens til å sortere mellom rømt og vill laks og sjøørret, og samtidig gi forskerne gode data på lengde og vekt.

– Deretter blir det koblet opp mot automatisk sortering, der villfisken får passere mens rømlingene blir sortert ut, sier forskeren.

QuadEye består av fire kameraer som hver tar to til atten bilder i sekundet, noe som avdekker slitasje på finnene, pigmentering på kroppen til fisken og bittesmå kutt i fettfinnen.

– Jammen ser vi også tydelig luseskadene på hodet på denne laksen, sier Skaala når han studerer første fisken som ble fotografert.

Registrerer PIT-merkene

Den neste som passerer det nye kameraet er en liten laks som ble merket med et såkalt PIT-merke som smolt i Etneelva våren 2019. Spenningen stiger når fisker svømmer gjennom tunnelen. Klarer den integrerte PIT-antennen å registrere merket?

– Yes! PIT-nummeret spratt opp på skjermen før vi rakk å si «PIT». Dette lover godt for det videre arbeidet, sier Skaala.

– Nå står laks og sjøørret nærmest i kø for å ta selfies i den nye fototunnelen i Etne, legger han til.

Kaja Christine Andersen (f.v.), Willian Aure Aannø, Paulas Rimas Petrauskas og Per Tommy Fjeldheim fester den nye fotoboksen i Etneelva. (Foto: Øystein Skaala / Havforskningsinstituttet)