Erlend Mundal studerer til vanlig matte og elektronikk, så toktet med Statsraad Lehmkuhl blir en del annerledes enn studiehverdagen han er vant til. Her lærer han hvordan CTDen fungerer. – Det er så gøy at jeg får mulighet til å være med på dette. Det er mye som skal læres, og mye ansvar, men jeg tror det skal gå greit så lenge vi holde hodet kaldt.
Fotograf: Christine Fagerbakke / HavforskningsinstituttetFabian Knoblauch studerer fluidmekanikk på UiO, og ser spesielt frem til selve opplevelsen det er å seile med en så stor skute som Statsraad Lemkhul. Fabian har seilt en del før, men aldri vært med en så stor skute på seilas.
Fotograf: Christine Fagerbakke / HavforskningsinstituttetBjørn Einar Grøsvik frå HI og Taran Henriksen fra Norce gikk gjennom hvordan studentene skulle hente ut prøver både av mikroplast og av eDNA, eller miljøDNA, som kanskje er den enklere forklaringen. All dataen skal hjelpe oss å se på mikroplast og miljøpåvirkning i et verdensbilde. – Det er så fantastisk at vi får mulighet til å samle data på denne måten, sier Bjørn Einar.
Fotograf: Christine Fagerbakke / HavforskningsinstituttetI tillegg til alle de praktiske jobbene, måtte også studentene få nøye innføring i programvarene som skal brukes. Hvordan ekkolodd, hydrofoner og lignende fungerer.
Det var ikke bare studentene som var ivrige. Også mannskapet ser frem til å få teste fiskeutstyret innimellom slagene. Her med maskinkadett Magnus Houmann, overstyrmann Ulrich Johannessen og båtsmann Torben Petersen som jobber fast på Statsraad Lehmkuhl.
Fotograf: Christine Fagerbakke / HavforskningsinstituttetMed på turen hadde vi også flere av våre direktører. Her med Bjørn Arvid Sætren og Geir Huse. Bjørn Arvid er vår nyeste HI-digital direktør. Det er hans ansvar at den massive mengden data som blir samlet inn i dag, også er tilgjengelig for fremtidig forsking.
Ann-Kristin Abrahamsen jobber med instrumentering på HI og forklarte elevene hvordan selve CTDen skal behandles og hvordan de skal ta prøver. Den måler blant annet strøm, saltholdighet og temperatur.
Studentene ble delt opp i fire grupper og skulle innom fem forskjellige poster. Noen mer praktiske enn andre, som postene på dekk. Totalt skal de bemanne over et dusin forskningsstasjoner.
Fotograf: Christine Fagerbakke / HavforskningsinstituttetØyvind Johannessen og Mika Malila er begge masterstudenter i Bergen. Øyvind studerer vanligvis programutvikling og data, men ser spesielt frem til fiske-delen av turen. Mika studerer oseanografi, og ser spesielt frem til bølgemåleren som er montert i baugen på skuten.
Lars R. Hole forklarte studentene hvordan bølgesensorene som Meteorologisk institutt har med fungerte. Det er plassert en akustisk sensor i baugen og en rader siden av seilskuten. Her med masterstudent Fabian Knoblauch, som også skal være med på seilasen.
Fotograf: Christine Fagerbakke / HavforskningsinstituttetPublisert: 23.06.2021 Oppdatert: 06.07.2021
Det er mindre enn to måneder til seilskuten Statsraad Lehmkuhl legger fra kai i Arendal, og starter på den store jordomseilingen «One Ocean». Gjennom hele seilasen skal det alltid være to studenter med, som har hovedansvaret for å samle inn data om havene. Nå har de endelig fått komme om bord på skuten.
– Det var avgjørende at studentene fikk komme om bord og bli kjent med utstyret de skal bruke og skipet de skal bo på, sier forskningsdirektør Geir Huse.
Mellom eksamenstid og sommerferie, ble alle studentene invitert med på prøvetokt utenfor Bergen.
– Det blir en bratt læringskurve for dem, og dette var første smaken på hva denne seilasen kommer til å være.
Toktets store høydepunkt var innføring i stangfiske med HI-forsker Keno Ferter. Studentene kan forvente fisk på godt over 20 kilo gjennom store deler av seilasen, og det er ikke usannsynlig at de møter på makrellstørje allerede når de legger fra kai i Arendal.
Det er montert to store fiskestenger som skal være med på turen. Et lite, manuelt sett som normalt for mindre fisk, og et tyngre sett som brukes for de større fiskene.
– Tanken er at de skal kunne fiske lette fisk opp til 20 kilo på det lette settet uten problemer. 20 kilo er jo egentlig ikke små fisk, men når vi snakker om fisk på verdenshavet er de ikke så store, sier Ferter.
I maskinrommet skal studentene også samle inn både mikroplast og eDNA, som er miljø-DNA fra skipets sjøvannsinntak. Her samarbeider HI og Norce med å analysere prøvene. Sammen med Taran Henriksen fra Norce ga HI forsker Bjørn Einar Grøsvik nøye innføring i hvordan prøvene skal samles inn.
– Det er så mye data som kommer inn at vi ikke har mulighet til å analysere alt på egenhånd, sier Grøsvik.
Ved å filtrere vann gjennom hele jordomseilingen, står forskerne igjen med et datasett som kan være med å si noe om det globale bildet av mikroplastkonsentrasjoner i havet.
I tillegg til studentene, fikk også mannskapet innføring i hvordan mye av utstyret fungerer. Spesielt maskinsjefen har en helt sentral rolle i forhold til alle de tekniske installasjonene. Mannskapet har også vist stor interesse for arbeidet som skal gjennomføres, noe Huse syntes er veldig positivt.
– Dersom studentene trenger hjelp, er de avhengige av at det er folk om bord som har opplæring i systemene. I tillegg kan de ta kontakt med oss direkte dersom det oppstår problemer, forklarer Huse.