Publisert: 31.01.2022 Oppdatert: 01.02.2022
Regjeringen har signalisert at Norge skal satse på vindkraft i havet framover. Spesielt flytende vindturbiner er hot. Utbyggingen skal skje så fort som mulig for å få til det grønne skiftet – og for å gi Norge et konkurransefortrinn i et raskt voksende marked.
Før Norge bygger ut storskala vindkraftanlegg i havet, bør det gjennomføres grundige studier på miljøeffektene av havvind.
Men først kort om hva vi faktisk vet per i dag. De siste årene har Havforskningsinstituttet (HI) gjennomgått eksisterende forskning og identifisert kunnskapshull om vindkraft i havet. Her er noen av funnene våre og råd vi har gitt:
Mer overordnet kan det nevnes at HI gir råd for menneskeskapt støy i havet, inkludert støy fra utbygging og drift av havvindanlegg. Rapporten blir oppdatert hvert år.
Akkurat nå jobber vi for å få på plass en pilotstudie, hvor vi skal utrede Tampen-området i Nordsjøen. Her planlegger Equinor den første større utbyggingen av vindkraft på norsk sokkel med flytende turbiner. Utredningen gjennomfører vi i samarbeid med utbygger og fiskeriaktører. Målet er å få inn mer kunnskap på området og etablere beste praksis for hvordan vi skal vurdere påvirkningen på økosystemet. Det er avgjørende å få samlet inn data før anlegget blir bygget ut, slik at vi faktisk kan vurdere om og hvordan økosystemet påvirkes under utbygging og i driftsfasen.
Å ha kunnskapsgrunnlaget på plass før man begynner med storskala utbygging, gjør det også mulig å tilpasse fremtidige anlegg for å unngå negative effekter. For eksempel kan vi plassere selve turbinene slik at de forstyrrer miljøet så lite som mulig.
Ved siden av miljøkartleggingen er vi i gang med nye forsøk for å teste effektene av elektromagnetisme og lyd på fiskelarver. Nye vindkraftanlegg er planlagt langs «motorveien» utenfor norskekysten som frakter fiskeegg og -larver nordover til oppvekstområdene. Foreløpig vet vi ikke hvilke effekter det kan ha. Disse forsøkene og våre planer for overvåkning i vindkraftanleggene er unike i verdenssammenheng, og utføres med ny og avansert teknologi.
Havforskningsinstituttet gir kunnskapsbaserte råd som er bredt akseptert, lett forståelig og forutsigbare. Rådene bygger på storskala feltforsøk kombinert med mindre forsøk i merd og laboratorium – og en god dialog med næringsaktørene. Storskala feltforsøk koster. HI kan ikke stå for denne forskningen alene. Kommer vi tidlig i gang med en samordnet og helhetlig forskningsinnsats på miljøeffekter av vindkraftaktiviteter, kan vi raskt oppnå det samme nivået av robuste, kunnskapsbaserte råd i havvind-satsingen.