Gå til hovedinnhold

Bjørghild skal forsvare HIs ære på Forsker Grand Prix


Kvinne som holder en plysj-torsk.

Bjørghild Breistein har vært på Havforskningsinstituttet i 16 år. Nå skal stipendiaten i ilden i Forsker Grand Prix.

Fotograf: Per Olav Sølvberg

Stipendiat Bjørghild Breistein forsker på hvem som ligger med hvem i torskeverdenen. Nå er hun klar for Forsker Grand Prix.

– Min første innskytelse var at dette var sånt som mareritt er laget av.

Det sier stipendiat Bjørghild Breistein om deltakelsen sin i Forsker Grand Prix i Bergen.

– Men etter at kollegaer på kommunikasjonsavdelingen forklarte opplegget, innså jeg at dette var en unik mulighet til å lære mange nyttige formidlingsverktøy samt å få brakt gøy vitenskap ut til et større publikum.

Formidlingskonkurransen går over to runder, og 10 stipendiater konkurrerer om å engasjere publikum og dommere.

Lakenløfting kan redde sårbar kysttorsk

Bjørghild forsker på populasjonsstruktur hos kysttorsk. Hun bruker genetiske analyser til å se på forholdet og samspillet mellom individene, og hva som kan ligge bak det.

– Du kan på en måte si at jeg forsker på hvem som ligger med hvem i torskeverdenen, sier hun.

Bjørghild interesserer seg spesielt for de genetiske forskjellene mellom de ulike torskestammene i fjordene og langs kysten.

– Den kunnskapen kan si noe om hvor mobile noen torskestammer er. Og da er det lettere å beskytte de mest utsatte kysttorskene – for eksempel de veldig hjemmekjære som bare holder seg inni sin egen fjordarm, sier hun.

Har vært HI-er i 16 år

Bjørghild ble stipendiat i august 2019, men erfaringen fra Havforskningsinstituttet strekker seg lenger tilbake i tid. Hun har nemlig jobbet ved instituttet i 16 år.

– Etter å ha jobbet lenge som ingeniør, så innså jeg at jeg er best når noe går galt. Problemløsing og metodeutvikling er spennende, og da er jo veien kort til å ville bli forsker, sier hun.

Bjørghild er ikke overraskende en forsker som mener det er viktig at forskere er opptatt av formidling.

– Verden vi lever i blir mer og mer polarisert, og en større og større del av befolkningen adopterer en viss skepsis mot vitenskap. Da er det viktig at vi som vitenskapsfolk utvikler måten vi uttaler oss på i takt med samfunnet, sier hun.

– Fagfellevurdering vil alltid være viktig, men det er også veldig viktig å få ut kunnskap til de som ikke leser vitenskapelige journaler, legger hun til.

Stem hjemmefra

Årets konkurranse går av stabelen onsdag 28. september i Mimes Brønn på Høgskulen på Vestlandet. Men det blir også mulig å få med seg Forsker Grand Prix fra sofaen og godstolen. Konkurransen blir strømmet, og det er mulig å stemme via SMS.

Les mer om Forsker Grand Prix og kandidatene her.