Gå til hovedinnhold

Bjørn møtte på enormt isfjell i Sørishavet

Da stormen stilnet og tåka slapp, steg et enorm isfjell frem foran havforskerne. 

Hvert år drar havforsker Bjørn Krafft på tokt i Sørishavet, for å kartlegge mengden av krill - og forske på de som spiser krillen. 

Krillen er nemlig favorittmiddagen til fisk, hvaler og fugler, og med det en nøkkelart i det store, ville havområdet lengst sør på kloden. 

mann på skip med tommel opp, trål hengende ut i havet bak
Erfaren: Bjørn har i over 20 år oppholdt seg mye i Sørishavet. 

Tradisjonen tro befinner nå altså Bjørn seg sørpå, om bord på Aker Biomarine sitt skip Antarctic Provider - sammen med forskerkolleger fra Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt, Universitetet i St. Andrews og Universitetet i Cape Town. 

Men denne gangen traff forskerfølget bokstavelig talt på noe nytt. Vi lar Bjørn fortelle selv: 

" Vi har vært til sjøs i snart en måned. På tirsdag hadde vi tilbakelagt et døgn i sterk storm før alt roet seg. Tåka lå tykk som graut. Men radaren indikerte at noe enormt lå foran oss, nord for Sør-Orknøyene.

Ute på dekk kunne man høre lyden av bølgeslag og med ett, mens tåka lettet på sløret, kom det som jeg tror nå er verdens største isberg til syne.

En gedigen hvit vegg lå foran oss. Lag på lag med ren is og snø, som i løpet av tusenvis av år har blitt presset sammen, lå på drift bort fra kontinentet lenger sør hvor det hadde brutt seg løs.

Overflata var flat som en pannekake og så lang som øye kunne se. Jeg antar høyden fra vannoverflaten til kanten på toppen var omtrent 50 meter. 

Det er heftig å tenke på at 90 prosent av slike iskolosser er ikke synlig over vann! Det tok oss 6 timer å steame oss klar av isfjellet. For en opplevelse."

Bjørn og kollegene tror at det enorme isfjellet bærer navnet A-76a, og tidligere har blitt omtalt i en rekke internasjonale media. 

Se isfjellet fra fugleperspektiv 

Dronevideo: Andy Lowther/Norsk Polarinstitutt. 

Filmet fra skjerm med mobil av Bjørn Krafft, på grunn av krevende forhold for å sende film fra skipet i Sørishavet.