Havforskarane har analysert prøver frå kysttorsk, brosme og taskekrabbe for å granske førekomstane av framandstoff.
Fotograf: Erling Svensen / HavforskningsinstituttetPublisert: 02.11.2023
Om du kjøper fisk i butikken, er du forsikra om at denne fisken ikkje inneheld miljøgifter over ein fastsett grenseverdi.
Denne garantien har du ikkje dersom du fiskar sjølv.
Mattilsynet åtvarar difor mot å ete nokre typar sjømat frå ei rekkje hamner, fjordar og innsjøar, der ein har grunn til å tru det er forureining.
No har Havforskingsinstituttet på nytt kartlagt tre av områda der slike åtvaringar eksisterer.
– Vi har analysert sjømatprøver frå Bergen, Kragerø/Grenland og Ålesund for å gje Mattilsynet eit datagrunnlag for å vurdere om områdeåtvaringane bør verte oppretthaldne, utvida eller minska, seier havforskar Tanja Kögel.
Ho er ein av forfattarane av den nye rapporten, som er utført på bestilling frå Mattilsynet.
Her kan du sjå Mattilsynet si oversikt over område med koståtvaring.
Forskarane har granska førekomstane av tungmetall, dioksinar, PCB og bromerte flammehemmarar i kysttorsk, brosme og taskekrabbe fiska i 2019-2021.
I rapporten legg dei fram funn av framandstoff i sjømat med høgare konsentrasjonar enn det som ville vore lov å selje i butikken.
Kragerø/Grenland
Bergen
Ålesund
Felles for alle områda:
Prøver frå fleire av stasjonane i Bergensområdet og Kragerø/Grenlandsområdet synte forhøga nivå av dioksinar og dioksinliknande PCB i brunmat av krabbe.
– Sidan krabbebrunmat vert rekna som sesongmat, har det ikkje nokon grenseverdi, men barn, gravide og ammande vert åtvara mot å ete brunmaten av krabbe, forklarar Kögel.
For å vurdere om desse områda bør ha åtvaring, bør ein først rekne ut kor stort inntak ein kan ha før det skrir over såkalla tolerabelt vekentleg inntak (TWI). Altså, kor mykje brunmat av krabbe ein kan ete kvar veke over lang tid utan å vente negative konsekvensar.
Dette må òg vurderast i samanheng med kor stor belastninga er frå andre matvarer, ein såkalla eksponeringsmargin (MOE).
Mattilsynet åtvarar dessutan alle mot å ete krabbar fanga nord for Saltfjorden og opp til Vesterålen, fordi undersøkingar viser at dei har høgt innhald av kadmium.
– Ei scenarioutrekning av VKM syner at vaksne ikkje bør ete meir enn 13-14 heile krabber fanga sør for Saltfjorden per år, seier Kögel.
Tanja Kögel, Martin Wiech og Sylvia Frantzen (HI). Sjømat frå havner og fjorder med kostadvarsel. Rapport frå havforskningen 2023-48