Publisert: 03.12.2024
– Dette viser hvordan nedbøren fra ekstremværet «Jakob» påvirket saltinnholdet i fjordene.
Det sier oseanograf Jon Albretsen om modellen som viser hvordan saltnivået i fjordene på Vestlandet endret seg i dagene etter ekstremværet «Jakob».
– Denne animasjonen viser egentlig bare hvordan én slik kraftig værepisode med mye nedbør øker avrenningen fra land og hvordan brakkvannet brer seg ut mot åpent hav, sier havforskeren.
I løpet av 31. oktober falt det ned store mengder regn på Vestlandet. Noen steder kom det mer enn 200 millimeter regn.
Og mye av det ferskvannet rant videre ut i fjordene.
– Vi ser tydelig at brakkvannet brer seg utover i så å si alle fjordene, men at det blandes bort i det salte havvannet når det kommer utenfor kysten, sier Albretsen.
– Når brakkvannet når ut til kyststrømmen, vil vind og bølger blande det ferskere fjordvannet med det mye saltere havvannet, slik at ferskvannssignalet nesten blir borte, forklarer han.
Det er spesielt det øvre vannlaget som blir ferskere i fjordene etter ekstremvær som «Jakob».
– Betydningen av brakkvannslokket etter «Jakob» på livet i fjordene vil kun være midlertidig, ettersom vannmassene blir blandet ut sakte, men sikkert. Så etter en uke eller to var det tilbake til normalen, sier Albretsen.
– Og som de fleste vet, så regner det mye på Vestlandet. Derfor varierer saltholdigheten i fjordene der ganske ofte, legger han til.
Med klimaendringer, vil ekstremvær som «Jakob» trolig forekomme hyppigere i fremtiden. Og økt nedbør vil medføre noe lavere saltholdighet i fjordene.
– Men en viktigere konsekvens vil nok være større tilførsel av partikler, slik at sikten og lysforholdene i fjordene blir dårligere, sier havforskeren.