Gå til hovedinnhold

Har sjekket norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer


Ei kvinne i kvit labfrakk og plastforkle og hanskar. Ho held ein gjennomsiktig plastpose som rommar prøver frå oppdrettslaks.

På HI sitt prøvemottak kommer det inn sjømat som skal analysers for næringsstoff og fremmedstoff. Her tar ingeniør Aina Bruvik imot prøver av oppdrettslaks.

Fotograf: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Resultatene av den årlige overvåkingen av norsk oppdrettsfisk viser at nivåene av legemidler og miljøgifter er under grenseverdi.

Hvert år undersøker Havforskningsinstituttet norsk oppdrettsfisk for miljøgifter, ulovlige stoffer og legemiddelrester på oppdrag for Mattilsynet.

Dette er et kontrollsystem i samsvar med EU sitt regelverk, for å sikre at norsk oppdrettsfisk som går ut til forbrukerne ikke inneholder ulovlige stoffer eller miljøgifter og legemidler over satte grenser. Mattilsynet samler inn prøvene, mens Havforskningsinstituttet har ansvar for analysene.

– Nivåene av både legemidler og miljøgifter var under grenseverdi, men vi fant et ulovlig stoff i én av prøvene, sier forsker Annette Bernhard.

Fant rester av testosteron i kontaminert prøve

I 2023 undersøkte HI prøver fra 1815 oppdrettsfisk. Basert på nytt regelverk innført i 2023, tas det ut færre fisk, men det blir analysert for flere stoffer i samme prøve.
 
En femtedel av fiskene ble analysert for ulovlige stoffer, som blant annet veksthormoner.

- I én prøve ble det påvist testosteron. Funnet ble rapportert til Mattilsynet, som fulgte opp med nærmere undersøkelser av prøven, forklarer Bernhard.

Mattilsynets oppfølging konkluderte med at en kontaminering under prøvetakingen var årsaken til funnet.

Lusemidler under grenseverdi

Som tidligere år, ble det også i 2023 funnet rester av lusemidlene emamektin og imidakloprid i filetprøver, men nivåene var under grenseverdi.

Det ble også funnet rester av cypermetrin og deltametrin i flere prøver. Dette er stoffer som kan bli brukt som lusemidler, men de kan også bli brukt som plantevernmidler og kan dermed ha blitt overført til fisken gjennom fôret. Også disse prøvene viste nivåer under grenseverdi.

Andre veterinære legemidler, som antibiotika eller legemidler brukt mot innvollsparasitter, ble ikke funnet i noen av prøvene.

Miljøgifter og PFAS under grenseverdi

For miljøgifter er det i dag grenseverdier for dioksiner, dioksinlignende PCB, sum PCB-6 og tungmetallene kvikksølv, bly og kadmium.

– Vi finner flere av disse miljøgiftene i oppdrettsfisk, men nivåene overskrider ikke grenseverdiene, sier Bernhard.

I fjor ble det innført grenseverdier for fire PFAS-forbindelser (PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS), i tillegg til summen av disse. I 2023 ble PFAS analysert i nesten 300 prøver. Av de fire PFAS-forbindelsene med grenseverdi, ble bare PFNA og PFOS funnet i målbare mengder, disse ble funnet i henholdsvis 0,3 prosent og 4 prosent av prøvene.   

– Av disse to hadde PFOS størst bidrag til summen av PFAS, men nivåene var godt under grenseverdiene, sier Bernhard.