Gå til hovedinnhold

Geléfisk-parasitt funnet i skrei og kysttorsk for første gang


Brunfarget og geléaktig fiskefilet på hvit bakgrunn med  linjal liggende foran

Sånn ser Kudoa-infisert kysttorsk ut.

Fotograf: Paolo Cipriani / Havforskningsinstituttet

Den gjør fiskekjøttet om til flytende, geléaktig masse. Nå er Kudoa funnet i både skrei og kysttorsk.

Kudoaparasitten kan gjøre fiskemiddagen ganske uappetittlig, men den er ikke farlig for mennesker.

Parasitten Kudoa thyrsites er noen mikroskopiske sporer som setter seg i muskelvevet til fisken. Når fisken er død, begynner sporene å produsere et enzym som gjør fiskekjøttet om til en geléaktig og flytende masse.

Lenge hadde forskerne kun funnet Kudoa i makrell, men høsten 2023 ble det gjort funn av parasitten i brosme.

Funnet utenfor Lofoten

Nå har HI-forskere også funnet parasitten i torsk.

Tidligere i april fant de Kudoa i kysttorsk i forskjellige områder fra Skagerrak til Lofoten, og nå har de også funnet Kudoa i skrei for aller første gang.

– Vi har analysert 30 skreiprøver, og funnet Kudoa i én av dem. Den aktuelle skreien ble fanget i Vestfjorden ved Lofoten, sier havforsker Lucilla Giulietti.

– Men det er viktig å understreke at vi så langt bare har undersøkt 30 fisk, og at funnet derfor ikke er like sterkt som kysttorsk-resultatene, legger hun til.

Funnet kommer fra en prøve fra HIs referanseflåte som ble tatt i mars.

Videosnutt som viser geléaktig fiskekjøtt som blir tatt opp fra en fiskefilet og puttet i et reagensrør.
Kudoaparasitten gjør fiskekjøttet om til geléaktig gugge. (GIF: Paolo Cipriani / Havforskningsinstituttet)

Er til stede i norske farvann

At havforskerne nå har funnet Kudoa i kysttorsk, markerer et skille.

– Det er veldig overraskende at vi har funnet Kudoa i stasjonær fisk i Norge. Det betyr at parasitten er til stede i norske farvann, sier Giulietti.

Havforskerne har overvåket Kudoa i pelagisk fisk i 20 år.

– Tidligere fant vi parasitten bare i makrell, som migrerte fra sør eller De britiske øyer. Så lenge trodde vi at den kom med migrerende fisk, sier forskeren.

Men når forskerne nå ser den i stasjonær fisk, betyr det at parasitten lever hele livssyklusen sin i norske farvann.

– Hvis parasitten er til stede langs kysten, der vi også har akvakulturproduksjon, kan den potensielt også infisere oppdrettsfisk, sier Giulietti.

Mann og kvinne på lab, med en fisk på et grønt skjærebrett som kvinnen snitter i med en liten kniv.
Forskerne Arne Levsen (t.v.) og Lucilla Giulietti har forsket på parasitter i fisk i mange år. (Foto: Paolo Cipriani / Havforskningsinstituttet)

Skal undersøke infiserte områder

Så langt er livssyklusen til Kudoaparasitten et mysterium for forskerne.

Men når de nå vet i hvilke områder langs kysten som er infisert, skal forskerne ta ulike miljøprøver derfra.

– Målet med det arbeidet er å lære mer om livssyklusen til parasitten, for da kan vi vite mer om hvordan den smitter fisken. I tillegg skal vi fortsette med å undersøke mer skrei fremover, sier Giulietti.