Gå til hovedinnhold

Slik kan vi bevare det marine naturmangfoldet i Raet nasjonalpark


Torungen fyr

Rapporten konkluderer med at Raet nasjonalpark i dag ikke er regulert slik at den oppfyller målet om å bevare plantelivet, dyrelivet og naturtypene.

Fotograf: Runar Bjørkvik Mæland / Havforskningsinstituttet

Menneskelig bruk og påvirkning har medført et betydelig tap av naturmangfold i Norge, og påvirkningen har økt de siste 50 årene.

Raet nasjonalpark står overfor store utfordringer med å beskytte det marine naturmangfoldet. En ny rapport fra Havforskningsinstituttet analyserer status på vernet i nasjonalparken og gir råd om hvordan parken kan forvaltes mer effektivt for å bevare økosystemene.

– Rapporten viser at Raet nasjonalpark per i dag kan klassifiseres som «ubeskyttet». Med dette mener vi at dagens reguleringer er utilstrekkelige for effektiv bevaring av naturmangfoldet, sier forsker Alf Ring Kleiven.

Behov for bedre regulering

I rapporten har forskerne gått gjennom alt fra nitrogentilstand og planteplankton til fisk, sjøpattedyr og sjøfugl. Rapporten konkluderer med at Raet nasjonalpark i dag ikke er regulert slik at den oppfyller sitt mål om å bevare plantelivet, dyrelivet og naturtypene. Dette har forskerne konkludert med etter å ha sett på hva vi kan forvente av reguleringene.

– Om intensjonen er å ta vare på naturmangfoldet, må den reguleres annerledes, sier forskeren.

Dagens forvaltning gir ikke positive effekter på alders- og størrelsessammensetning, biomasse, eller robusthet mot klimaendringer. Det anbefales å innføre flere og strengere soner, inkludert null-fiskeområder, for å effektivt bevare økosystemet.

Høy påvirkning fra fiskeriene

Fiskeriene har stor påvirkning på nasjonalparken og bidrar til en nedgang i viktige toppredatorer. 

– Kombinasjonen av blant annet tråling i nasjonalparken og liberale reguleringer i fritidsfisket, medfører et for stort press på naturverdiene, sier Kleiven og legger til:

– Det er betydelig med forskning som viser at marint vern og industriell tråling ikke er forenelig. 

Dette påvirker hele økosystemet i nasjonalparken, og det påpekes at fravær av store rovdyr kan føre til ubalanse i næringskjeden.

tråling kart
Kart over tråling i og rundt Raet nasjonalpark i perioden 2019 til august 2023. (Kilde: Fiskeridirektoratet/Bevar Raet-rapporten)

Bred marin kompetanse

I arbeidet med økosystembaserte forvaltningstiltak og marin bevaring, spesielt på veien mot naturavtalen i 2030, trengs det bred kompetanse.

– Vi vet det vil komme mer av denne typen spørsmål. På instituttet har vi bred kompetanse på både bruken av havet og alle ledd i næringskjeden. Tett samarbeid mellom et bredt spekter av fagpersoner blir enda viktigere fremover, sier havforskeren.
 

Referanse:

Alf Ring Kleiven , Susanna Huneide Thorbjørnsen , Gro van der Meeren , Carla Freitas Brandt , Lars-Johan Naustvoll , Even Moland , Kjell Magnus Norderhaug , Tone Falkenhaug (HI), Molly Reamon (Universitetet i Agder/Statsforvalteren i Agder), Sine Hagestad (BirdLife Norge) og Norith Eckbo (Universitetet i Sørøst-Norge) «Raet nasjonalpark - kunnskap og råd for bevaring av marint naturmangfold» Rapport fra havforskningen 2024-38 (2024) Lenke: https://www.hi.no/hi/nettrapporter/rapport-fra-havforskningen-2024-38