Gå til hovedinnhold

«Hoppenett» kan bidra til bedre fiskevelferd


laks som hopper i merd

Laks som hopper i merd.

Fotograf: Eivind Senneset / Havforskningsinstituttet

Hoppenett er små flytende notbur designet for å fange fisk som hopper frivillig inn i dem. De både øker velferden i forhold til tradisjonelle metoder, og er i tillegg rimelige og enkle å plassere.   

Dagens metoder for å fange inn fisk fra en merd er avhengig av å trenge sammen en del av fisken. Det kan utsette fisk for skade, og unødvendig stress.  Hoppenettet er en slags mini-merd inne i den store merden som fiskene holdes i. Ved at fisken selv hopper inn i hoppenettet, blir behovet for håndtering redusert.  

– Det er en fordel for fiskevelferden, vi får mulighet til å håndtere fisken uten stress og risiko for å påføre skade, sier HI-forsker Frode Oppedal. 

Hoppenett i merd
Hoppenett montert i en oppdrettsmerd hvor hvite flytere holder noten i overflaten og den ene veggen er hengt opp på rekkverket. Foto: Amy Loebmann/Universitetet i Melbourne 

Kan hjelpe å overvåke lus 

I studien ble laks fanget med hoppenett sammenlignet med laks som var fanget med løsningen som er mest vanlig i dag; orkastnot. Det er en type garn som brukes til å fange fisken levende. 

Sammenligningen viste at hoppenettet fanget fisk med samme lengde og vekt som orkastnoten, men laksen som var fanget med hoppenettet hadde mer lus.  

–  Dette stemmer med tidligere observasjoner som viser at laks med mange lus hopper mer enn laks med få eller ingen lus. Hoppingen øker særlig når lusen først fester seg på fisken og deretter når den går fra å være fastsittende til å bli bevegelig, sier Oppedal 

Siden fisk med mange lus oftere havner i hoppenettet, kan det gi et feil bilde av hvor mange lus det faktisk er hvis tallene og metoden ikke brukes riktig. 

– Lusemengden kan bli bedre kontrollert dersom oppdretterne bruker hoppenett. De kan for eksempel telle fisken med mest lus og flytte den direkte til behandling, sier Oppedal. 

Fisken er mer aktiv om kvelden og tidlig morgen 

Forskningen er utført som en del av en masteroppgave. 

For å evaluere hvordan størrelsen på hoppenettet påvirker fangsthastigheten, observerer  student Amy Loebmann (Universitetet i Melbourne) laks som hoppet inn i flytende overflate-ringer av forskjellige størrelser uten not. Disse skulle etterligne hoppenett i ulike størrelser. 

– Vi registrerte når fisk hoppet under korte observasjonsperioder for å analysere hvordan hopphastighetene varierte over forskjellige tidsintervaller - timer, dager og uker, sier Oppedal. 

Hoppenett prototype
Slik så det ut inne i merden når student Amy Loebmann testet størrelsen på hoppenettets åpning i forhold til antall laks som hopper inn. Foto: Frode Oppedal/Havforskningsinstituttet 

Resultatene viser at hoppenett som er plassert midt i merden fanger flere fisk enn de som er plassert ved kantene. Større hoppenett gir også bedre fangst, og fisken hopper mest om kvelden og tidlig om morgenen. 

–  Med riktig plassering og timing kan større hoppenett utnytte fiskens naturlige atferdsmønster og gi betydelig høyere fangst når fisken er på sitt mest aktive, sier Oppedal. 

Referanse

Loebmann, A., Barrett, L., Oppedal, F., Dempster, T., 2024. A passive fish sampling method is representative for size but selective for parasite load. Aquaculture 593, 741295.