Publisert: 02.01.2025
I 2024 publiserte vi 188 nyhetssaker og kronikker på hi.no.
Dette er de mest populære sakene fra året som gikk:
For 12. året på rad sendte vi sakte-TV fra hummerteina vår ved forskningsstasjonen i Flødevigen utenfor Arendal. Teina gikk i sjøen 1. oktober presis klokken 08.00 – på nøyaktig samme tidspunkt som hummerfisket startet.
Også i 2024 var Hummerteina live en suksess, og saken endte med 34 074 sidevisninger.
I begynnelsen av mai kunne dere lese om to spekkhoggere som ble satellittmerket av forskerne våre da de besøkte Vestlandet. Mål: Å avsløre vandringsrutene til de store rovdyrene.
Spekkhogger-moren og sønnen hadde også en spesiell appetitt. Mens de fleste spekkhoggere har spesialisert seg på fisk, og særlig sild, spiste gruppen til disse to hvalene også andre sjøpattedyr. De hadde spist både niser og sel, viste prøver av hvalene.
Denne saken ble lest 19 407 ganger.
For andre året på rad finner vi sakte-TV-sendingen vår fra fiskefella i Etne. Så godt som all fisk som vandrer opp denne elva, må gjennom fiskefella. Hvem som helst kan følge med på hvem som svømmer innnom. Og mange gjorde nettopp det.
Saken med Etneelva live ble besøkt 16 132 ganger.
Rett under pallen finner vi en ny hummersak. Nemlig en sak om at forskerne våre anbefaler en ny målemetode for hummer.
Saken om hvordan de mener vi bør måle hummer har 5682 sidevisninger.
I juni fikk vi inn meldinger om rustrødt sjøvann fra Tvedestrand til Flekkefjord. Det viste seg at det var den ufarlige algen Noctiluca scintillans som var på ferde.
Denne algen kalles også for «morild-algen» og kan lage et aldri så lite lysshow i vannet når det er blitt mørkt.
«Sjoko-vann»-saken ble lest 5335 ganger.
Etneelva kan skilte med to saker på topplisten. Den andre Etneelva-saken handler om et svært labert lakseinnsig. Så pass at innsiget på starten av sommeren kunne minne om kriseåret 2014.
Saken endte med 4759 sidevisninger.
De siste årene har norsk vårgytende sild gjort noe snålt. Den har nemlig aldri gytt lengre nord.
Saken om sildebestanden har forlatt sine tradisjonelle gyteområder ble lest 4594 ganger.
I mai publiserte vi en sak om den samlede påvirkningen som vi mennesker har på Ytre Oslofjord. Verstingene er fiske, miljøgifter, mikroplast, fysisk påvirkning og næringssalter.
Saken ble besøkt 4497 ganger.
På niende plass vinner vi en sak om et (nesten) krabbeløst krabbetokt. Og det var kanskje like greit. I hvert fall når målet var å finne ut hvor langt ulike krabbearter har spredd seg.
Saken om krabbetoktet i Troms endte på 4176 sidevisninger.
I juni publiserte vi en sak om forskningsfartøyet «Dr. Fridtjof Nansen» og Nansenprogrammet, som har bidratt med havforskning og bærekraftig fiskeriforvaltning i mer enn 60 land.
Saken, som inkluderer et nesten-opprør på grunn av ris, ble lest 3862 ganger.
Mange saker på hi.no blir lest lenge – ofte flere år etter at de publisert. Og 2024 var intet unntak.
Hvis vi ser på de mest leste nyhetssakene på hi.no i 2024 uavhengig av når de ble publisert, har vi hele fem «gamle» saker inne på topp 10: