Gå til hovedinnhold

Klarte å slå av immun-gener hos laks – kan bidra til bedre vaksiner


Lakseyngel i akvarie

Lakseyngel. 

Fotograf: Tomasz Furmanek/Havforskningsinstituttet

For første gang har forskere klart å deaktivere immunrelaterte gener hos laks. Det vil hjelpe dem til å forstå laksens immunforsvar bedre.

– Immunforsvaret til fisk er langt mindre kjent enn hos pattedyr, men det er avgjørende for å forbedre helse og velferd i oppdrett, sier havforsker Rolf Brudvik Edvardsen.

B-celler er kroppens forsvarsceller. Noen av dem kalt IgM-positive B-celler, produserer et antistoff som hjelper laksen å bekjempe sykdommer og holde seg frisk – immunglobulin M.   

Forskere slo av begge genene som koder for antistoffet immunglobulin M hos atlantisk laks. 

– Å deaktivere disse genene betyr at immunglobulin M ikke blir produsert lenger i fiskens kropp, noe som normalt beskytter mot smittestoffer, forklarer Edvardsen. 

Forskerne brukte CRISPR-metoden, som er en metode for å endre DNA-strukturen i en organisme.      

Det er første gang immunrelaterte gener i arten er blitt spesifikt deaktivert. 

Resultater gir ny kunnskap i hvordan laksens immunforsvar fungerer, og kan bidra til utvikling av bedre vaksiner. 

Laks overlever med svekket immunsystem

Forskerne målte effekten av genredigeringen ved å analysere B-cellene i blodet.  

Resultatene viste at andelen IgM-positive B-celler , som produserer antistoffet immunglobulin M, ble redusert med 78 % i gjennomsnitt.

Hos enkelte fisk var det nesten ingen IgM-positive B-celler igjen. Likevel overlevde de.

– At disse fiskene overlevde, selv i et ikke-sterilt miljø, var overraskende, sier Edvardsen.

– Det betyr at de kan tåle et svekket immunsystem. 

Dette åpner opp for å undersøke hvordan laksen forsvarer seg uten hjelp av immunglobulin M. 

Eit brett halvfult oransje rognkorn, og eit par hender held ei nål og er i ferd med å sprøyte stoff inn i eit av egga.
Rogn som gjøres klar for CRISPR-injisering. Foto: Erlend Astad Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Produserer et annet antistoff

Forskerne oppdaget at fisk med få immunglobulin M ser ut til å øke produksjonen av et annet antistoff  – immunglobulin T. 

– Det kan spille en utfyllende  rolle i immunforsvaret, altså erstatte immunglobulin M, sier forsker Mari Raudstein. Prosjektet var en del av doktorgraden hennes. 

Immunglobulin T har en viktig rolle for immunforsvaret i slimhinner, som gjeller, tarm, og hud – steder hvor fisken kommer i kontakt med mange mikroorganismer. 

– Det hjelper å forstå hvordan ulike komponenter i fiskens immunforsvar samarbeider, og gir oss bedre grunnlag for å lage vaksiner som beskytter mot flere sykdommer.

Vil fjerne antistoffet helt

Neste steg er å avle frem en generasjon der immunglobulin M er fullstendig fjernet.

Dette vil gi innsikt i hvordan fiskens immunforsvar fungerer, og muligheten til å utvikle bedre vaksiner og forbedre fiskehelsen i akvakultur.

Om prosjektet

Studien er en del av Forskningsråd-prosjektet TUNESAL (2019–2025), og Mari Raudstein jobbet med prosjektet som en del av sin doktorgrad. Rolf Brudvik Edvardsen var prosjektleder og veileder.

Referanse

Raudstein, M., Peñaranda, M.M.D., Kjærner-Semb, E. et al. Generation of IgM+ B cell-deficient Atlantic salmon (Salmo salar) by CRISPR/Cas9-mediated IgM knockout . Sci Rep 15, 3599 (2025).