Gå til hovedinnhold

Kvoteråd: Snøkrabbe på norsk sokkel i Barentshavet


HI 039377
Anbefalt kvote 2025
12 724
tonn
Anbefalt kvote 2024
10 300
tonn

Havforskningsinstituttets råd på fiskeri

Basert på MSY-tilnærmingen anbefaler Havforskningsinstituttet at totalfangsten av snøkrabbe på norsk sokkel i 2025 ikke bør overstige 12 724 tonn.

Bestandsutvikling over tid

Fiskedødeligheten i bestanden er under FMSY og bestandsbiomassen er over MSY Btrigger og Blim. Den høstbare biomassen av bestanden er fortsatt i vekst på grunn av spredning i utbredelsesområdet. Toktindeksen tyder på en nedgang i bestanden etter fiskesesongen 2024 sammenlignet med 2023.

 

Figur som viser snøkrabbe på norsk sokkel
Figur 1: Snøkrabbe på norsk sokkel. Oppsummering av bestandsvurderingen. Øverst: Totalfangst. Utkast er antatt å være tilnærmet null. Nederst: Biomasse og fiskedødelighet relativ til BMSY og FMSY. Linjer viser gjennomsnitt og fargede områder 95% konfidensintervall. MSY-referansepunkter FMSY og MSY Btrigger er indikert med blå og føre-var-referansepunkter Flim og Blim med stiplete linjer.

Fangstscenarier

Kvoterådet er basert på en MSY-tilnærming som bruker 35.persentilen av den predikerte fangstfordelingen i 2025 under FMSY. Tilnærmingen tar høyde for usikkerhet i kvoterådet og anbefales derfor av ICES for bestander som blir vurdert med en SPiCT-bestandsmodell.

Råd om fiske av snøkrabbe 2025

Snøkrabbe på norsk sokkel i Barentshavet - Status og rådgivning for 2025