Publisert: 30.09.2024
Det finnes to ‘kattehai’-familier i verden, og disse er rødhaifamilien (Scyliorhinidae) og dypvanns-kattehaifamilien (Pentanchidae). I noen klassifikasjoner er disse to slått sammen i Scyliorhinidae familien. Scyliorhinidae består av omtrent 40 arter som finnes i tropiske og tempererte hav i hele verden. To av disse finnes i norske farvann: småflekket rødhai (Scyliorhinus canicula) og storflekket rødhai (S. stellaris).
Begge rødhaier er relativt små haier med en karakteristisk gulbrun farge og mørke flekker langs hele kroppen, og de har en liten munn. Hovedforskjellen mellom artene ligger i navnet: småflekket rødhai har mindre flekker, og disse er også tettere. Småflekket rødhai er også litt mindre (opptil 1 m) enn storflekket rødhai (opptil 1,5 m).
Begge artene er utbredt over store deler av Nordøst-Atlanteren fra Vest-Afrika til Norge og finnes også i Middelhavet. Småflekket rødhai er den vanligste av disse to i norske farvann, og finnes hovedsakelig i Nordsjøen og Skagerrak. Storflekket rødhai er sjelden i norske farvann, men oppdages av og til i sørlige deler av landet.
Småflekket rødhai lever hovedsakelig på sand-, grus- og mudderbunn på grunt vann mellom 0 og 100 m dyp, men finnes også dypere mot 400 m. Den er nattaktiv, som betyr at den jakter på byttedyr om natten, mens den oppdages ofte hvilende på bunnen om dagen. Denne lille haien beiter på mye forskjellig på bunnen, inkludert bløtdyr og krepsdyr, og kan også jakte på blekksprut og små fisk.
Bruskfiskarter har varierte reproduksjonsstrategier, men det de har til felles er innvendig befruktning. Mens mange haiarter føder levende unger (ovovivipar), er andre eggleggere (ovipar), slik som småflekket rødhai. Eggene legges i beskyttende eggkapsler og disse har karakteristiske trekk som kan brukes til å skille mellom artene. Hos småflekket rødhai, er eggkapslene omtrent 5–6 cm lange med karakteristiske lange og krøllete slyngtråder i hjørnene. Disse slyngtrådene hjelper eggene å feste seg til alger eller koraller. Eggkapslene legges trolig mellom januar og juni, og fostrene klekkes etter 5–11 måneder når de er ca. 50 cm lange.
Småflekket rødhai er relativt produktiv og tallrik sammenlignet med andre bruskfiskarter, og er derfor vurdert som Livskraftig på internasjonale og norske rødlister. Den har veldig lite kommersiell verdi, men er ofte tatt som bifangst i ulike fiskeri, som gjør at den forvaltes på internasjonalt nivå. I forvaltningsorganet ICES er arten fordelt i fire bestander, og én av disse er økoregionen Nordsjøen, som inkluderer sørlige og vestlige deler av norske farvann. Mens fangster av småflekket rødhai kastes ut i de fleste land, brukes en liten andel av fangsten i Sør-Europa til mat eller som agn til andre fiskeri. Det er manglende data for å kunne estimere mengden utkast, men forskningen viser at overlevelsesraten er relativt høy i noen fiskerier.
Anbefalt kvote 2024: 2680 tonn
Anbefalt kvote 2025: 2680 tonn