Rapportserie:
Toktrapport 2024-21ISSN: 1503-6294Publisert: 01.11.2024 Toktnr: 2023006011Prosjektnr: 14422 og 15560 Forskningsgruppe(r):
Bentiske ressurser og prosesser Approved by:
Research Director(s):
Geir Huse
Program leader(s):
Maria Fossheim
Mapping the snow crab population on the Norwegian shelf in the Barents Sea
Cruise report from cruise with F/F Kristine Bonnevie June 1 to June 17, 2023 (2023006011)
The aim of the cruise was to increase knowledge of the snow crab population in the Barents Sea, as well as develop methodology for monitoring work and technology for use in the commercial fishery. The cruise was carried out in 2023 in collaboration between the research group "Benthic resources and processes", which is responsible for stock assessment, and the research group "Fangst", which conducts research and development of catching technology.
1 - Sammendrag
Toktets målsetning var å øke kunnskapen om bestanden av snøkrabbe i Barentshavet, samt utvikle metodikk for overvåkningsarbeidet og teknologi til bruk i det kommersielle fiskeriet. Toktet ble i 2023 utført i samarbeid mellom faggruppe «Bentiske ressurser og prosesser» som har ansvar for bestandsrådgivninga og faggruppe «Fangst» som driver forskning og utvikling av fangstteknologi.
2 - Innledning og formål
Snøkrabben er relativt nyetablert i Barentshavet og den er fortsatt i en fase der den utvider sitt utbredelsesområde og bestanden øker (Figur 2.1). Spredningen av snøkrabbe skjer trolig både ved vandring av voksne kjønnsmodne individer og ved spredning av de pelagiske larvene via havstrømmer. Fiskeriet etter snøkrabbe startet veldig smått i 2012, og landingene økte raskt fra 2,5 tonn til 18 000 tonn i 2015. De påfølgende årene gikk landingene noe ned og fiskeriet ble kvoteregulert fra og med 2017. Norske snøkrabbefartøy har landet mellom 3 000 og 7 960 tonn i årene 2017 til 2023. Kvoten for 2023 var satt til 7 117 tonn og det ble totalt fisket 7 659 tonn.
Ifølge tildelingsbrevet fra 2019 er det Havforskningsinstituttet sin oppgave å øke den generelle kunnskapen om snøkrabben i Barentshavet. Metodikken for overvåkning av snøkrabbebestanden er under stadig utvikling. Det tas utgangspunkt i metodikk som er velprøvd i overvåkningen av kongekrabbe langs kysten av Troms og Finnmark. For å få en mest mulig helhetlig dekning av bestanden, og for å sammenligne de ulike redskapene, ble det brukt både Agassiztrål, videoslede og teiner på toktet.
Forvaltningen av snøkrabben er i en tidlig fase og fiskeriet forventes å vokse. Toktet vil bidra til økt kunnskap om bestandsstørrelse og biologi på fangstfeltet på norsk sokkel i Barentshavet og danner grunnlag for framtidig rådgivning på snøkrabbe. Det relativt unge fiskeriet er også i utvikling når det kommer til fangstteknologi. På toktet ble det utført forsøk med ulike typer teiner med formål om å bedre seleksjon, og med automatisk lukking til bruk i overvåkning og standardiserte forsøk.
Årets tokt ble gjennomført i samarbeid mellom faggruppe «Bentiske ressurser og prosesser» som har ansvar for bestandsrådgivninga og opptok mesteparten av tokttiden (prosjekt 14422 - snøkrabbe), og faggruppe «Fangst» som driver forskning og utvikling av miljø- og ressursvennlige fangstmetoder (prosjekt 15560 - fangstteknologi snøkrabbe).
2.1 - Bruk av toktrapporten
Resultatene som er presentert i toktrapporten ble utarbeidet underveis i toktet og må ansees som foreløpige og bør ikke brukes uten videre kvalitetssikring og analyse.
3 - Material og metode
3.1 - Fartøy, varighet, dekningsområde og bemanning
Toktet ble gjennomført med F/F Kristine Bonnevie som var rigget for bruk av videoslede, setting og haling av teiner og tråling med krabbetrålen (stor Agassiz). Toktet startet i Tromsø 15. juni og ble avsluttet i Tromsø 30. juni 2023. Toktet dekket det området hvor det drives fiske (Figur 2.1, Figur 3.1), og lå fra 73° N i sør, til omtrent 30° E i vest, til ca. 77° N i nord og mot delelinjen i øst. Informasjon om vitenskapelig personell finnes i Tabell 3.1.
Deltaker
Gruppe
Ann Merete Hjelset
Bentiske ressurser og prosesser
Maria Jenssen
Bentiske ressurser og prosesser
Marita Larsen
Bentiske ressurser og prosesser
Sten-Richard Birkely
Bunnsamfunn og kystinteraksjoner
Erik Schuster
Fangst
Neil Anders
Fangst
Jostein Saltskår
Fangst
Odd-Børre Humborstad
Fangst
Reidar Johannesen
Fartøyinstrument
Table 3.1: Vitenskapelig personell fra Havforskningsinstituttet, med gruppetilhørighet.
3.2 - Toktdesign
Toktet dekket det området hvor det drives fiske (Figur 2.1) og området ble inndelt i syv områder/strata basert på dyp (Tabell 3.2, Figur 3.1). Posisjonene for videostasjonene var de samme som for snøkrabbetoktene i 2020-2022, da 55 videostasjoner ble plassert ut tilfeldig innenfor områdene, med flest stasjoner i de strata hvor det er kjent at det er høy tetthet av snøkrabbe og det drives mest kommersielt fiske. Dette er områdene rett sør og nord for Sentralbanken, og disse områdene ble også prioritert på toktet. På 15 videostasjoner var det også planlagt et hal med Agassiz-trål for å samle biologiske data. Trålen ble i størst mulig grad kjørt tilbake i det samme sporet som videosleden. Det var ikke planlagt trålstasjoner i de grunneste områdene eller i områder hvor det er kjent at det er ugunstige bunnforhold for Agassiz. Oversikt over antall planlagte stasjoner er gitt i Tabell 3.3, og plasseringene vises i Figur 3.1. Videre var det planlagt flere teinestasjoner, plasseringen av disse ble avgjort underveis i toktet basert på fiskeridata og fremdrift i øvrige aktiviteter. Det var også planlagt planktontrekk fordelt ut over området og spesielt over Sentralbanken. Den nøyaktige plasseringen av disse ble også avgjort underveis i toktet avhengig av fremdrift og værforhold.
På toktet ble det brukt en videoslede som er bygd for telling av krabber på bunnen (Figur 3.2). Sleden settes ut på styrbord side av båten og slepes etter fartøyet. Den beveger seg 0,5–1,1 m over havbunnen. Den er utstyrt med lasere, lys og to kamera med direkte overføring til fartøyet via fiberkabel. De to kameraene er rettet fremover og dekker to parallelle områder med en viss overlapp. Laserne sitter parallelt med to meters avstand, en på hver side av sleden og ett i senter. På den måten er to laserpunkt synlig på hvert kamera, hvor det midterste er synlig for begge kameraene. I tillegg er det en ekstra laser til venstre for den midterste som viser 20 cm avstand (for referanse). Den totale bredden på synsfeltet er 3,77 m. På et av laboratoriene ble det rigget til med skjermer og videosleden ble fjernstyrt derfra (Figur 3.2). Telling av krabber ble gjort mens sleden ble slept langs bunnen. Bunntiden på videosleden var 30 minutter og hastigheten lå på 0,46–1,74 knop i gjennomsnitt. To personer var ansvarlig for å telle krabber fra hvert sitt kamera. Det var kun de individene som ble observert mellom laserpunktene som ble telt. Et individ ble regnet for å være innenfor dersom mer enn halve ryggskjoldet var innenfor. Bunnforhold, sikt, videokvalitet etc. ble også notert i eget skjema.
Krabbetrålen som ble brukt er en spesialisert utgave av en Agassiz-trål som er utviklet for bruk i overvåkningen av kongekrabbe i fjordene i Troms og Finnmark. Trålen består av en 6 m bred metallramme som er 1 m høy, og bak er det montert et 15 m langt nett. Trålen er ikke utstyrt med dører eller vinger. På hver side er det montert på meier, slik at trålen ikke synker ned i mudderet og den er utstyrt med fløyt (trålkuler) på ramme og bak i trålposen (Figur 3.3).
Det ble tatt vertikale håvtrekk med WP3 håv ved 15 stasjoner fordelt over området toktet dekket. Trekkene ble gjennomført i henhold til gjeldende prosedyre hvor håven ble senket til 10 m over bunnen, og hevet med en fart på 0,3 m/s. Innholdet fra håven ble lagt på etanol.
Teinene ble satt i til sammen 13 lenker fordelt på 5 settinger. Hver lenke inneholdt ca. 23 teiner med 25 meter avstand. I hver ende av lenken var det et lodd på 52 kg, som igjen var festet i line til overflatevak (Figur 3.4). I lenka var det flere forskjellige typer teiner; standard kommersielle teiner, finmaskede teiner, teiner med klatrepanel, teine som lukker seg automatisk, finmaskede teiner med video. Antall og sammensetning av teiner ble justert underveis i toktet (Tabell 4.3). Fangsten fra hver enkelt teine ble samlet i korger som ble merket med teinenummer og teinetype. Line til overflatevak og teinerygg ble kveilet over i et kar på dekk med et spyd som g-krok til feste av teiner ble tredd inn på (Figur 3.5). Teiner ble hektet på/av underveis i setting og haling. Fangsten fra hver enkelt teine ble registrert separat.
Det ble gjort individmålinger av fangsten fra Agassiz-trålen og teinene (Figur 3.3).
3.4 - Biologisk prøvetaking
Biologiske data (individprøver) av fanget krabbe fulgte som hovedregel Havforskningsinstitutts gjeldende prosedyrer (Håndboken). Noen unntak ble gjort:
På teinestasjonene ble det ikke tatt vekt av hunnkrabber.
Det ble som hovedregel kun tatt vekt og klomål av de første 10 individene fra hver teine.
Det ble registrert skader på hannkrabber i kommentarfeltet til hvert individ. Skader ble registrert med en bokstav som indikerer side (h-høyre, v-venstre) og et tall som indikerer hvilket ben det gjelder (klo fikk nr.1). Dersom benet manglet helt, ble det markert med minustegn.
Det ble tatt prøver av mageinnholdet fra krabber fanget med trål ved seks ulike stasjoner.
3.5 - Datahåndtering, toktlogger og Fish2Data
Serienummer brukt på dette toktet var 65001–65083. Det ble brukt ett serienummer per operasjon/redskap (en teinelenke, et videotrekk, et tråltrekk). Det ble registrert stasjonsnummer i henhold til de på forhånd planlagte stasjonene, og det ble brukt samme stasjonsnummer for alle redskap på de stasjonene hvor flere redskap ble brukt. Posisjoner, dyp, fart, utseilt distanse etc. ble logget for hver stasjon, og forsøkt overført fra toktlogger til Biotic Editor via Fish2data. Utseilt distanse for trål ble regnet som den samme som fartøyets utseilte distanse. Videosleden har egen logging av utseilt distanse via HIPAP.
I fiskelabben ble det satt opp to arbeidsstasjoner hvor vi tok i bruk Havforskningsinstituttets Fish2Data-system med iPad tilkoblet digitalt skyvelære via Bluetooth og vekt via lokalt nettverk og Raspberry Pi (Figur 3.3). Alle stasjons-, fangst- og individdata ble lastet ned fra fish2data via lokalt nettverk og importert til Biotic Edior.
Alle originaldata som ble samlet inn er overlevert Norsk Marin Datasenter. Data med rettinger som er gjort i etterkant av toktet er tilgjengelig gjennom Dataset explorer.
4 - Resultater
4.1 - Gjennomføring
Det ble i alt gjennomført 23 videostasjoner og 32 trekk med Agassiz, hvorav syv på samme stasjon som video (Figur 4.1, Tabell 4.1, Tabell 4.3). Alle videostasjonene i strata 3 og nord i strata 2 ble byttet ut med kun Agassiz-trål ettersom fibervinsjen til videosleden ble ødelagt. Ingen planlagte stasjoner i strata 4 ble gjennomført pga. is. Tråling gikk ellers som planlagt. Det er et gjentagende problem at ettersom trålen er ganske tung drar den med seg en del leire og noen ganger steiner fra bunnen. Det fører til grisete fangster og mye ekstra arbeid.
Planktonstasjonene ble gjennomført som planlagt, totalt 15 stasjoner ble tatt. Teinesetting og haling gikk som planlagt.
4.2 - Biologiske data
Totalt ble det registrert 26453 krabber fordelt på video, trål og teiner (Tabell 4.1), hvorav det ble tatt lengde og andre biologiske mål av 23041 individer. Biologiske data ble registrert fra individene som ble fanget med Agassiz-trål eller teiner. På teinestasjonene var det store fangster og vi hadde ikke muligheten til å opparbeide alt med full biologisk prøvetaking i henhold til håndboken, men gjorde delvis prøvetaking etter behov. Det ble blant annet prioritert å ta klomål av store individer av hannkrabbe for å supplere datagrunnlaget om kjønnsmodning og terminalt skallskifte. De ulike teinene fanger ulike deler av bestanden og teinene som likner de som brukes i fiskeriet fangster de største krabbene i populasjonen, noe som har vært et problem å få til med trål. Det er usikkert hvorfor vi får lite av de største størrelsene av krabber i trålen, det kan skyldes at de blir skremt av vaier og rekker å flykte før de havner i trålen eller at det er relativt få av dem. Lengdefordeling av snøkrabbe fanget i trål og teiner er vist i Figur 4.2. På video kan det se ut som vi får filmet også de store krabbene, men det er ennå ikke gjort forsøk på å registrere størrelse og andre biologiske mål ut fra video, noe det skal jobbes med fremover. Vi ser et potensiale for at en sammensetning av teiner med forskjellig maskestørrelse i kombinasjon med videoslede kan erstatte krabbetrålen og til sammen gi gode data på både tetthet og sammensetning av bestanden. Dette forutsetter videreutvikling av metodikken på videoselden og automatisk størrelsesvurdering kan utvikles. På årets tokt ble det utført forsøk med teiner med standardisert ståtid (ved hjelp av lukking) til bruk i overvåkning. Fordeling av modningsstadier for hunnkrabber i hvert redskap er vist i Figur 4.3. Fordeling av skallalder i forhold til lengde for hvert redskap er gitt i Figur 4.4.
Det ble samlet prøver av mageinnholdet fra til sammen 110 individer. Disse analyseres videre ved et DNA-laboratorium i Tromsø.
Redskapstype
Antall stasjoner
Observerte snøkrabber
Lengdemålte snøkrabber
Agassiz
32
1 598
1 589
Teiner
13
23 113
21 452
Videoslede
23
1 742
0
Planktonhåv
15
Tabell 4.1: Antall gjennomførte stasjoner og antall observerte og lengdemålte snøkrabber per redskap.
4.3 - Teineforsøk
Det ble gjort forsøk med seleksjonsmetoder og lukkemekanismer i teinene. Oversikt og beskrivelse av de ulike teinetypene er gitt i Tabell 4.2, og oversikt over lengdefordeling i teinene kan sees i Figur 4.5.
Forkortelse
Beskrivelse
FIN
Finmasket teine
KLATRE
Teine med klatrepanel
LUKK
Teine som lukker seg automatisk
LUKK_IKKE_STENGT
Lukketeine som ikke har fungert
STD
Standard kommersiell teine
Video
Finmasket teine med video
Trampoline
Trampoline
Tabell 4.2: Oversikt over teinetyper benyttet på snøkrabbetokt 2023. Type teine er notert i kommentarfeltet på fangstskjema (catchcomment).
4.4 - Skadet krabbe
Registrering av skader ble gjort på hannkrabber fanget med teiner eller trål. Det ble registrert relativt høy andel skadede krabber, spesielt i de standard kommersielle teinene. Dette må det ses nærmere på, og det bør fortsatt registreres skader på toktene i kommende år. Registreringen er relativt tidkrevende, og det vil være fordelaktig å finne en bedre løsning for dette innenfor Fish2Data-systemet. Mange krabber får trolig skader i trålen, det har ikke vært registrert forskjell på nye og gamle skader
Stasjon
Serienr.
Dato og tid
Stasjonstype
°N
°Ø
Redskap (n)
N snøkrabbe
1
65005
06-04 06:23
Teiner
74.62
34.20
Teiner (25)
439
2
65006
06-04 07:23
Teiner
74.61
34.56
Teiner (24)
325
3
65007
06-04 08:07
Teiner
74.66
34.73
Teiner (22)
1059
4
65024
06-06 06:19
Teiner
75.32
32.70
Teiner (24)
341
5
65025
06-06 07:06
Teiner
75.40
32.68
Teiner (21)
1285
6
65045
06-08 13:42
Teiner
75.97
35.24
Teiner (23)
1731
7
65046
06-08 12:11
Teiner
75.91
34.33
Teiner (24)
3017
8
65055
06-09 18:11
Teiner
75.90
37.66
Teiner (23)
2992
9
65056
06-09 18:55
Teiner
75.85
37.82
Teiner (23)
4034
10
65071
06-12 04:30
Teiner
76.34
34.29
Teiner (23)
3402
11
65073
06-12 05:10
Teiner
76.35
34.01
Teiner (24)
2320
12
65072
06-12 07:22
Teiner
76.51
33.78
Teiner (23)
878
13
65083
06-13 13:54
Teiner
76.40
33.68
Teiner (23)
1290
101
65020
06-05 05:18
Agassiz
74.55
36.54
Agassiz (1)
53
102
65021
06-05 07:46
Videoslede + Agassiz
74.49
35.54
Agassiz (1)
11
102
65022
06-05 08:53
Videoslede + Agassiz
74.51
35.59
Videoslede (1)
51
105
65023
06-05 19:13
Agassiz
74.50
33.93
Agassiz (1)
7
106
65001
06-03 21:44
Videoslede
74.49
32.82
Videoslede (1)
13
107
65003
06-04 01:29
Videoslede
74.69
33.34
Videoslede (1)
61
108
65004
06-04 03:56
Videoslede
74.87
34.05
Videoslede (1)
240
109
65018
06-05 02:40
Agassiz
74.68
36.09
Agassiz (1)
171
111
65002
06-03 23:13
Videoslede
74.50
33.13
Videoslede (1)
51
112
65008
06-04 09:33
Videoslede + Agassiz
74.76
34.38
Videoslede (1)
74
112
65009
06-04 10:32
Videoslede + Agassiz
74.76
34.37
Agassiz (1)
26
113
65010
06-04 13:11
Videoslede + Agassiz
74.84
34.76
Videoslede (1)
74
113
65011
06-04 14:15
Videoslede + Agassiz
74.84
34.78
Agassiz (1)
168
201
65026
06-06 08:45
Agassiz
75.55
32.30
Agassiz (1)
8
202
65027
06-06 10:48
Agassiz
75.72
32.37
Agassiz (1)
9
203
65049
06-08 21:38
Videoslede
75.99
33.33
Videoslede (1)
60
204
65050
06-08 23:58
Videoslede
75.96
33.95
Videoslede (1)
160
205
65051
06-09 01:43
Videoslede + Agassiz
76.00
34.36
Videoslede (1)
186
205
65052
06-09 02:39
Videoslede + Agassiz
76.00
34.35
Agassiz (1)
124
206
65053
06-09 04:31
Agassiz
75.99
35.06
Agassiz (1)
140
208
65070
06-12 02:18
Agassiz
76.40
34.50
Agassiz (1)
80
209
65047
06-08 16:37
Agassiz
76.22
35.35
Agassiz (1)
14
210
65063
06-10 09:23
Agassiz
76.41
35.11
Agassiz (1)
86
211
65058
06-09 20:50
Agassiz
75.94
37.79
Agassiz (1)
65
212
65064
06-10 11:58
Agassiz
76.38
36.05
Agassiz (1)
53
213
65065
06-10 14:24
Agassiz
76.27
36.60
Agassiz (1)
55
215
65062
06-10 06:55
Agassiz
76.61
35.51
Agassiz (1)
121
216
65061
06-10 04:19
Agassiz
76.62
36.83
Agassiz (1)
27
217
65060
06-10 01:47
Agassiz
76.42
37.82
Agassiz (1)
18
301
65075
06-12 12:23
Agassiz
76.37
32.25
Agassiz (1)
40
302
65076
06-12 16:26
Agassiz
76.45
30.52
Agassiz (1)
27
303
65082
06-13 06:17
Agassiz
76.58
30.83
Agassiz (1)
92
304
65081
06-13 04:22
Agassiz
76.74
30.33
Agassiz (1)
55
305
65079
06-13 00:43
Agassiz
76.99
30.59
Agassiz (1)
27
306
65077
06-12 19:00
Agassiz
76.55
29.73
Agassiz (1)
47
307
65078
06-12 22:05
Agassiz
76.85
29.66
Agassiz (1)
45
308
65080
06-13 02:30
Agassiz
76.81
30.71
Agassiz (1)
7
401
65074
06-12 08:07
Agassiz
76.51
33.54
Agassiz (1)
13
501
65014
06-04 19:34
Videoslede
75.07
36.29
Videoslede (1)
57
502
65043
06-07 20:46
Videoslede
75.12
33.64
Videoslede (1)
157
503
65044
06-07 23:13
Videoslede
75.34
33.27
Videoslede (1)
149
504
65054
06-09 10:40
Agassiz
75.75
35.28
Agassiz (1)
2
510
65013
06-04 17:28
Videoslede
75.04
35.45
Videoslede (1)
124
511
65017
06-04 22:50
Videoslede
74.86
36.07
Videoslede (1)
217
601
65038
06-07 09:29
Videoslede + Agassiz
74.73
30.10
Videoslede (1)
0
601
65039
06-07 10:40
Videoslede + Agassiz
74.73
30.11
Agassiz (1)
3
602
65037
06-07 06:13
Videoslede
75.10
30.24
Videoslede (1)
0
603
65034
06-06 23:32
Videoslede
75.28
31.96
Videoslede (1)
10
604
65032
06-06 20:08
Videoslede + Agassiz
75.42
31.61
Videoslede (1)
12
604
65033
06-06 21:14
Videoslede + Agassiz
75.42
31.61
Agassiz (1)
1
605
65029
06-06 14:49
Videoslede + Agassiz
75.79
30.84
Videoslede (1)
29
605
65030
06-06 15:53
Videoslede + Agassiz
75.79
30.83
Agassiz (1)
3
701
65040
06-07 14:07
Videoslede
74.67
31.52
Videoslede (1)
5
702
65042
06-07 17:26
Videoslede
74.96
32.24
Videoslede (1)
0
703
65035
06-07 01:45
Videoslede
75.14
31.74
Videoslede (1)
12
1001
65019
06-05 04:06
Planktonhåv
74.65
36.15
Planktonhåv (1)
0
1002
65069
06-11 06:08
Planktonhåv
74.56
34.73
Planktonhåv (1)
0
1003
65012
06-04 15:41
Planktonhåv
74.84
34.98
Planktonhåv (1)
0
1004
65057
06-09 20:03
Planktonhåv
75.93
37.52
Planktonhåv (1)
0
1005
65059
06-10 00:35
Planktonhåv
76.41
37.28
Planktonhåv (1)
0
1006
65048
06-08 19:13
Planktonhåv
76.25
34.26
Planktonhåv (1)
0
1007
65016
06-04 21:43
Planktonhåv
74.95
36.15
Planktonhåv (1)
0
1008
65015
06-04 20:48
Planktonhåv
75.03
36.25
Planktonhåv (1)
0
1009
65068
06-10 22:37
Planktonhåv
75.26
36.67
Planktonhåv (1)
0
1010
65067
06-10 21:03
Planktonhåv
75.45
37.04
Planktonhåv (1)
0
1011
65066
06-10 19:48
Planktonhåv
75.58
37.36
Planktonhåv (1)
0
1012
65028
06-06 12:02
Planktonhåv
75.77
32.38
Planktonhåv (1)
0
1013
65031
06-06 19:18
Planktonhåv
75.46
31.63
Planktonhåv (1)
0
1014
65041
06-07 15:14
Planktonhåv
74.72
31.54
Planktonhåv (1)
0
1015
65036
06-07 03:14
Planktonhåv
75.09
31.86
Planktonhåv (1)
0
Tabell 4.3 Gjennomførte stasjoner på snøkrabbetokt 2023. Stasjonsnummer korresponderer til planlagte stasjoner. Et stasjonsnummer har flere serienummer der det er benyttet flere redskap på samme stasjon.