Publisert: 22.05.2018 Oppdatert: 03.07.2019
Overvåkning av havet er viktig for å kunne vurdere havmiljøet, beskrive klimaendringer, og for å kunne lage tilstandsvurderinger.
Nå finner du årlig status på sirkulasjon, vannmasser og klima for kysten og de norske havområdene på egne sider på hi.no, og ikke i Havforskningsrapporten slik som tidligere.
Klimastatusen er basert på innsamling av data fra tokt og annen teknologi i løpet av året.
I 2017 var det fortsatt varmt i både overflatevannet og i det atlantiske dypvannet langs hele kysten. Men den kraftige oppvarmingen som ble registrert på 1990- og 2000- tallet har avtatt de siste årene.
I 2017 var det fortsatt varmt i Nordsjøen og Skagerrak, og hele havområdet var varmere enn normalt gjennom hele 2017. Selv om det atlantiske dypvannet i Skagerrak også er unormalt varmt, så har innstrømningen til Nordsjøen mellom Utsira og Orknøyene vært noe lavt gjennom hele 2017.
Les mer om klimastatus for Nordsjøen og Skagerrak her.
Målinger fra Norskehavet våren 2017 viser at temperaturen over hele Norskehavet var høyere enn normalt i alle dyp med unntak av sørlige og østlige områder der atlantisk vann strømmer inn i Norskehavet. Saltholdigheten har en nedadgående trend, og det sørlige Norskehavet var betydelig ferskere i 2017 enn det som er normalt.
Les mer om klimastatus for Norskehavet her.
Innstrømmingen av atlanterhavsvann til Barentshavet har gått en del ned siden maksimalåret 2015, og vinteren 2017 var det mer is i Barentshavet enn årene før. På sensommeren 2017 var det temperaturer over normalen i mesteparten av Barentshavet.