Publisert: 15.10.2021
Hvert år produseres det 4,5 millioner tonn med olivenblader i hele verden. Dette er i dag en stor uutnyttet ressurs, og er et problem for produsentene.
Det skal EU-prosjektet «OLEAF4VALUE», der Havforskningsinstituttet er en av partnerne, gjøre noe med. Målet er å finne ut hvordan den store mengden blader kan brukes til noe nyttig.
– HI sin rolle i prosjektet er å undersøke om stoffene som finnes i olivenbladene kan påvirke fiskehelse og velferd, sier forsker Sofie Remø.
Remø skal sammen med kollega Søren Grove lede HI sin del av det store prosjektet, der 16 partnere fra 9 forskjellige land er med.
Olivenbladene inneholder såkalte bioaktive komponenter, som vil si stoffer som kan styrke for eksempel immunforsvaret.
HI-forskerne skal derfor undersøke om ekstrakt fra olivenbladene kan påvirke motstandsdyktighet mot relevante virussykdommer hos laks.
– Stoffene skal hentes ut av bladene, og deretter inkluderes i laksens fôr. Til slutt vil fiskens motstandsdyktighet bli testet i våtlaboratoriene i Bergen, sier Remø.
Olivenoljeproduksjonen er en viktig industri i Sør-Europa og langs Middelhavskysten. Men i dag blir reststoffene, altså olivenbladene, lite brukt.
Den store mengden med olivenblader er et problem for produsentene som må fjerne bladene fra åkrene og olivenoljefabrikkene. I dag blir bladene brent ute på åkrene, gitt til kveg eller i noen tilfeller brent opp for å produsere energi.
Gjennom prosessering av bladene kan de få et nytt formål, såkalt oppsirkulering, og målet er at det skal være så lite som mulig igjen som ikke blir brukt.
– Prosjektet er eksempel på sirkulær bioøkonomi der livsløpet til et produkt blir forlenget, og avfall blir redusert til et minimum, sier Remø.
Les mer om prosjektet her: OLEAF4VALUE Home - OLEAF4VALUE