Gå til hovedinnhold

Hva smaker laks som er fôret med insekter?


Jente smaker på laksebit

Alle som besøkte HI sin stand på Forskningstorget i Bergen fikk være med på en uoffisiell smakstest av laks. Både Maya og mamma Inga Støren fikk smake på laks med og uten insekter i fôret. 

 

Fotograf: Veronica Nagelsen/Havforskningsinstituttet

84 prosent av vårt uoffisielle smakspanel mente at de kunne merke forskjell mellom laks fôret på vanlig måte og laks som hadde spist fôr med insekter.

Kan folk egentlig smake forskjell på laks som har fått insekter i fôret og laks som har fått et vanlig kommersielt fôr?

Vi ga utfordringen til bergensere i alle aldre under årets Forskningstorg i Bergen. I en blindtest fikk deltakerne smake på to ulike biter med laks.

Og smakspanelet var sikker i sin sak:

– Vi fikk til sammen 112 svar og 94 stykker mente at de kunne kjenne forskjell på de to bitene med laks, sier forsker Nina Liland.

Delte meninger om hvilken som var insektlaksen

Blindtesten bestod av to ulike biter med laks i samme serveringsskål. Én bit med tannpirker i som var vanlig laks, og én bit uten tannpirker som var laksen som hadde fått insekter i fôret. Ingen visste hvilken som var hvilken av de to bitene.

Etterpå fylte de ut et spørreskjema der de svarte på om de smakte forskjell på bitene, hvilken de likte best og hvilken de trodde var insektlaksen.

Her var meningene derimot mer delte. 42 personer mente at laksebiten med tannpirker var insektlaksen, mens 40 stykker mente at biten uten tannpirker var laksen som hadde fått insekter. 30 stykker svarte at de ikke visste.

laks forskningstorget
Alle som ville smake fikk utdelt to laksebiter hver. Én med insekter i fôret og én uten. Foto: Veronica Nagelsen/HI. 

Smakspanel fra 4 til 81 år

Smakspanelet bestod av folk i alderen 4 til 81 år, med en gjennomsnittsalder på 31 år.  De kunne også legge til egne kommentarer om hva de syntes om smaken på fisken.

Noen mente at laksen fôret med tradisjonelt fôr smakte mer og hadde sterkere smak enn insektlaksen. Andre mente at insektlaksen var saftigere og rundere i smaken.

– Vi så ikke noen klar trend i kommentarene fra smakstesterne. Det var ganske delte meninger her også, sier Liland.

På spørsmålet om hvilken bit de likte best, svarte 48 stykker at de likte laksen som var fôret på vanlig fôr best. 46 stykker likte best insektlaksen.

smaker på laks
Nadja Færestrand og Victoria Færestrand (5) ville også være med på blindtesten. Foto: Veronica Nagelsen/HI 

Skal også testes av profesjonelt smakspanel

Laksen som er fôret med insekter er en del av et større forskningsprosjekt ved Havforskningsinstituttet. Her har laks spist et fiskefôr som inneholder 10 prosent insektmel laget av svart soldatfluelarver.

Forsøket startet i juli i 2021 da laksen var 200 gram, og ble nylig avsluttet. Da hadde laksen blitt 4,5 kilo.

Både insektlaksen og laksen fôret med vanlig fôr ble slaktet og fryst ned samtidig, for at det ikke skulle være noen forskjell på ferskhet og kvalitet på filetene.

– I tillegg til den uhøytidelige smakstesten vi har gjort i Bergen, skal også filetene sendes til et trent smakspanel for en vitenskapelig vurdering av smaken, sier Liland.

I forsøket er smak bare ett av kriteriene som skal undersøkes. Vekst, helse og lakselus er også ting forskerne skal se på. Her vil det bli publisert resultater fortløpende.