Gå til hovedinnhold

Juli

Resultat: (15)



Dagens trippel

Status- og stemningsrapport fra makrell-økosystemtoktet

30.07.2018

Det store internasjonale makrell- og økosystemtoktet har ennå omtrent en uke igjen. Mengdemåling av makrell, sild og kolmule og en rekke andre vitenskapelige gjøremål går etter planen. De to norske båtene, «Kings Bay» og «Vendla», arbeider seg videre nordover mot Bjørnøya og Svalbard, før toktet avsluttes og båtene klapper til kai i Tromsø 6. august. 



geleball

Havforskere trenger din hjelp til å få prøver av de mystiske geléballene

27.07.2018

Husker du de mystiske, store geléballene som ble observert av dykkere i fjor sommer? Gjennom såkalt grasrotforskning har forskere samlet inn mer informasjon om fenomenet. Men de trenger fremdeles din hjelp.



Trålsensorer

Halvveis i årets makrelltokt

20.07.2018

Den norske delen av det store internasjonale makrell- og økosystemtoktet er halvveis. Toktlederne Geir Odd Johansen og Kjell Rong Utne som har sjefet på hver sitt norske fartøy, kommer her med en oppdatering på hvordan det har gått i år frem til mannskapsbytte i dag, fredag.



itameren kamplea 1184 MW crop

Østersjø-fisk oppkalt etter HI-forsker

12.07.2018

En ny flatfiskart i Østersjøen, den såkalte østersjøflyndren, har fått det latinske navnet Platichthys solemdali etter havforsker Per Solemdal. Genetiske studier i 2017 bekreftet at denne flyndren var en ny fiskeart. 



HI 040243

Flyr ekkolodd til fiskestimen med drone

12.07.2018

Prinsippet er enkelt: Ein multikopter-drone flyg over sildestimane og «duppar» eit vitskapleg ekkolodd frå ein 9 meter lang kabel. Dette sender data om fiskestimen tilbake til båten i sanntid. Same metode kan forbetre måling av stimstørrelse i notfangsten mens det framleis er råd å sleppe han.



HI 035626

Forskerne svarer: Hvorfor forsvinner blåskjellene?

06.07.2018

Presse og publikum langs hele kysten spør hvorfor blåskjellene blir borte fra steder de «alltid har vært». Her svarer forskerne på hva vi vet om forsvinningsmysteriet. 



sisselkongsberg

Signerte samarbeidsavtale om plastkartlegging

05.07.2018

Ein brei allianse mot marin forsøpling er inngått på Kongsberg no i sommar. Klaveness rederi, Kongsberg Gruppen, Havforskingsinstituttet og Rederiforbundet skal utvikla eit kartleggingskonsept for plast i havet.



Laks i fiskefella i Etne

Fiskefeitt fortel når laksen rømte

05.07.2018

Ved å analysere feittet til rømt oppdrettslaks, kan forskarane sjå om fisken nyleg har rømt eller om den rømte som ungfisk. Resultatet viser at forholdet mellom tidleg og nyleg rømt laks kan variere frå elv til elv.



Oppdrettslaks som hopper
kronikk

Fettet til rømt laks avslører hvor lenge den har vært på rømmen

05.07.2018

Kronikk på nordnorskdebatt.no 04.07.18: Oppdrettslaks som har vært lenge på rømmen har levd som en villfisk. Det kan gi den en fordel sammenlignet med nylig rømt fisk når de entrer gyteplassen – og det gir oss behov for å vite hvor lenge den har vært på frifot.



okosystem sild

Høyere bestandsindeks for nvg-sild i år

04.07.2018

Resultatene etter årets økosystemtokt i Norskehavet er klare: Årets bestandsindeks er 20 prosent høyere enn fjorårets. Femåringene har vokst seg større.   



IMG 5440 Sebrafisk Spotted Gamlemor1c

Vet hvordan fisk forbrenner fett

03.07.2018

Ved hjelp av flere hundre fluoriserende fettmolekyl i tarmen hos gjennomsiktige sebrafisklarver fant forskerne en ny metode som forteller hvordan fisk fordøyer fett.



MX0B0898

Set ut på makrelltokt med nytt land på laget

03.07.2018

Sommartid er tid for det årlege tråltoktet etter makrell. Med også Danmark på laget, samarbeider fem land om å kartlegge mengda makrell og utbreiinga deira.



ES3 1549

Har sjekka norsk fiskefôr for uønskte stoff

02.07.2018

I den årlege overvakinga av norsk fiskefôr fann forskarane ingen uønskte stoff over grenseverdiane. Nokre funn vil dei sjå nærmare på.



IMG 2008

Kvinnene på full fart inn i havforskinga

02.07.2018

For andre år på rad er det fleire kvinner enn menn som tek doktorgrad og post doc-studiar ved Havforskingsinstituttet.



Illustrasjonsfoto av elv.

Ny rapport: Helseovervåkingen av vill laksefisk

02.07.2018

Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet gjennomfører helseovervåking på vill laksefisk på oppdrag fra Mattilsynet. Programmets har som overordnede mål å undersøke kilder til og forekomst av smittestoff i vill laksefisk, og har spesielt fokus på virus som er vanlig og forårsaker sykdom i oppdrett.