Publisert: 17.03.2020 Oppdatert: 20.03.2020
I likhet med andre arbeidsplasser har også store deler av de ansatte på HI hjemmekontor. Vi er helt avhengige av at noen tar vare på dyrene som er på instituttet.
– Nå som bemanningen er redusert har vi litt mer tid til å ta vare på disse flotte fiskene, sier overingeniør og sebrafiskrøkter Arna Kazazic.
Hun er nå én av fire som går i rotasjon for å ta vare på forsøksdyrene i laboratoriene i Bergen.
På hovedkontoret er der syv forskjellige laboratorier som er for vannlevende dyr. Der foregår alt fra produksjon av lakselus til sebrafisk. Vi har også en egen muselab.
– Selvfølgelig må vi ta vare på dyrene våre. Sebrafiskene skal ha mat tre ganger for dagen og vi overvåker dem kontinuerlig, slik at vi vet om noen av dem blir syke, forklarer Kazazic.
Hun forteller at de har en retningslinje som sier at ingen sebrafisk skal dø av sykdom.
– Om de dør fordi de er syke, har de lidd for lenge, påpeker hun.
I tillegg parer sebrafiskene seg som kaniner. De kan produsere flere hundre egg i uken og blir kjønnsmodne tre måneder etter klekking.
Den nye sebrafisklaben åpnet i fjor høst og kan romme opp til 5000 fisker fordelt på 100 kar. Alt er toppmoderne, og laben er en stor oppgradering fra vår tidligere sebrafisklab.
– Vi bruker et resirkulasjonsanlegg. Alt vannet blir renset gjennom filter og passerer egne målesensorer, så vannkvaliteten blir kontinuerlig overvåket, sier Kazazic.
I tillegg går alt vann igjennom et toppmoderne desinfeksjonsanlegg. Med andre ord går ikke en eneste dråpe vann urenset ut av laben, som er godkjent for førsøk med eksotiske organismer, kjente og fremmede virus osv.