Gå til hovedinnhold

Torskelarver ble trukket mot lyden fra vindturbiner


Mann i båt holder glassrør

Havforsker Alessandro Cresci i felt. 

Fotograf: HI

Torskelarvene svømte mot støyen. 

Når turbinene går, skaper det en kontinuerlig, lavfrekvent undervannsstøy som sprer seg utover fra havvindparken. 

– Vi vet fra før at fisk og andre dyr i havet er sensitive for lyder, og at noen arter reagerer på lavfrekvent undervannsstøy, sier havforsker Alessandro Cresci ved Havforskningsinstituttet (HI). 

– Det vi derimot ikke vet er hvordan fisk, og da spesielt tidlig i livet, som larver, reagerer på lyd fra havvindturbiner. Dette er en ny næring, spesielt her i Norge. 

Filmet larver i flytende bur 

Torsk er en av artene som er sensitiv for lavfrekvente lyder.

For å finne ut hvordan torsken i Nordsjøen kan komme til å reagere på havvindparkene som planlegges bygd ut, gikk forskerne konkret til verks: de gjenskapte situasjonen i en fjord, om enn i mindre skala. 

– Vi filmet torskelarver som drev naturlig i vannet inni gjennomsiktige akrylbur med nettingvegger. Mens burene drev i vannet, brukte vi en høyttaler for å sende ut en kontinuerlig, lavfrekvent lyd på 100 Hz. Vi ville se om lyden fikk larvene til å endre adferd, forklarer Cresci. 

Endret retning mot lydkilden 

Rundt 90 torskelarver ble testet i vannet – halvparten ble utsatt for støy, mens de andre fikk svømme i fred og ro. 

Da larvene fikk svømme i fred, orienterte de seg klart mot nordvest. Da lyden kom, dreide torskelarvene seg heller mot lydkilden. 

– Dette er ett forsøk i liten skala, men resultatene våre viser at torskelarver som driver med havstrømmene forbi eller nær en havvindpark, kan bli tiltrukket av undervannsstøyen fra turbinene, sier HI-forskeren. 

Kampen for å overleve fra larve til voksen torsk er svært tøff. Derfor kan selv små endringer i gyte- og oppvekstområdene påvirke bestanden, og det er nyttig å vite hvordan ulike aktiviteter påvirker fisken. 

Vil teste flere arter 

Nå planlegger forskerne å teste ut andre kommersielt og økologisk viktige arter på samme måten. 

– Det er viktig å lære mer om hvordan en ny næring, som havvind, kan påvirke fisk og økosystem. 

store gjennomsiktige bokser
I felt: Kammer klare til forsøk. 

Referanse 

Alessandro Cresci, G. Zhang, C.M.F. Durif, T. Larsen, S. Shema, A.B. Skiftesvik and H.I. Browman. 2023. Atlantic cod (Gadus morhua) larvae are attracted by low-frequency noise simulating that of operating offshore wind farms. Communications Biology.  LENKE: 10.1038/s42003-023-04728-y.