Dagens grad av vern vil ikke kunne klassifiseres som vernet etter internasjonale standarder. Det skriver Havforskningsinstituttet i en ny høringsuttalelse.
Publisert: 27.11.2024
Forfatter: Christine Fagerbakke
Giske marine verneområde i Møre og Romsdal er et grunt kystområde preget av velutviklet stortareskog. Området overlapper med flere eksisterende verneområder som er viktig for sjøfugl. Nå ber Statsforvalteren i Møre og Romsdal om innspill i forbindelse med forslag til vern av Giske marine verneområde.
Havforskningsinstituttet (HI) skriver i sin høringsuttalelse til «forslag til forskrift om vern av Giske marine verneområde» at områdene med mye tareskog passer godt som marint verneområde.
Samtidig mener HI at vernet mot fiskeredskap er for svakt og at mest mulig av området bør beskyttes både mot taretråling og annen fiskeripåvirkning. Dagens grad av vern vil ikke kunne klassifiseres som vernet etter internasjonale standarder.
– Norge har forpliktet seg til marint vern. Hvor mange unntak og reguleringer vi har i disse områdene, påvirker tydelig den forventede effekten, sier havforsker Vivian Husa.
Havforskningsinstituttet har følgende merknader til forslaget til forskrift for vern i Giske marine verneområde:
- Det foreslåtte verneområdet kan defineres som «uregulert ekstraksjon» og bli klassifisert som «ubeskyttet» og ikke kompatibelt med marint vern.
- Basert på beste tilgjengelig forskning på marint vern er det ikke grunnlag for å kunne forvente at de foreslåtte reguleringene i Giske marine verneområde vil ha særlig positive effekter på økosystemet.
- Klassifiseringen er koblet opp mot de ulike kategoriene, og det bør reises spørsmål om det foreslåtte Giske marine verneområde kan medregnes i det globale målet med å oppnå 30 % marint vern innen 2030.
- I et verneområde som spesielt er utvalgt på grunn av sin rike tareskog og der et formål er at vegetasjon skal vernes, bør ideelt sett taretråling ikke foregå.
Les hele høringsuttalelsen her.