Havforskningsinstituttet har fått inn 43 meldinger om brugdeobservasjoner siden i vår. Prosjektleder Claudia Junge takker alle som har bidratt til kartlegginga.
Havforskningsinstituttet tilrår at kongekrabbekvoten for 2020 ikke blir større enn 1530 tonn. Det er ingen vesentlige endringer i spredninga av kongekrabbe mot vest og sør.
Et større oljeutslipp utenfor Lofoten og Vesterålen kan føre til varige endringer i økosystemene i Norskehavet og Barentshavet. Det viser en ny studie fra HI.
Etter å ha analysert finkornete prøver fra bunnen i Kongsfjorden og Rijpfjorden på Svalbard og en «korridor» (transekt) som går vest for Bjørnøya, kan forskerne fastslå at det er mikroplast i disse områdene.
Når oppdrettslaksen får mineraltilskot i fôret i organisk form, treng han mindre mengder for å veksa seg stor og sterk. Det betyr mindre utslepp av mineral til miljøet.
«Polarfronten» er et begrep som hyppig blir brukt i medier og debatt. Men hva betyr det egentlig? Og hvorfor er denne fronten viktig? Vi oppsummerer kunnskapen vi har i dag.
Hvordan «flørter» fisk? Hvorfor bør vi jakte mer på hval? Hvorfor leter forskere etter kloakk i blåskjell? Dette og mye mer kan du lytte deg litt klokere på, i vår nye podkast.
Havforskningsinstituttet har gått gjennom 182 Our Ocean-forpliktelser gitt de siste fem årene. Innsatsen viser i hovedsak igjen i form av økt oppmerksomhet og finansiering. Den direkte effekten på bærekraftige fiskerier og forvaltning er ikke like synlig.
Leppefisken berggylte bør ikke fiskes når den blir over 28 cm. – Et slikt maksmål vil bidra til å opprettholde rekrutteringspotensialet i bestanden, sier forsker Anne Berit Skiftesvik.
Før la forskarane toktdata inn i uoversiktlege rekneark. No får dei hjelp av StoX – ei gratis og open programvare, utvikla ved HI, som no er dokumentert i eit internasjonalt forskingstidsskrift.
Etter at bunnprøver fra Barentshavet og Norskehavet har blitt undersøkt for enda en type miljøgift, er det klart at også stoffgruppen dekloraner finnes på bunnen i disse havområdene. Alle funnene viser lave konsentrasjoner.
– Russernes funn i de arktiske sokkelhavene er interessante – og en tanke overraskende, sier programleder Maria Fossheim. Hun sier funnene bekrefter trendene som havforskerne har sett i Barentshavet.
Vann på mellom 28 og 34 grader kan oppleves som smertefullt og gi risiko for skader hos fisk. Dette kommer fram i to nye forskningsartikler hvor laks er eksponert for vanntemperaturer som benyttes i termisk behandling mot lakselus.
Når sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank lanser er den nye 1000-lappen 14. november, skjer det i havbyen Bergen og i samarbeid med Havforskningsinstituttet.
Det internasjonale havforskingsrådet (ICES) meiner det ikkje bør opnast for loddefiske i Barentshavet til neste år. Havforskar Bjarte Bogstad seier bestanden ligg langt under grensa for å tilrå kvote.
Forskarane diskuterer fag over bordet fordi dei samarbeider på tvers av grensa. Denne gongen handlar det om lodde. Det heile skal ende med eit utkast til kvoteråd. I morgon kjem rådet for loddekvota i 2020.
Havforskningsinstituttet har analysert innholdet av uønskede stoffer i 10 forskjellige marine oljer som brukes i kosttilskudd. Ingen av dem oversteg grenseverdiene i Norge og EU, viser ny rapport.
Regjeringa foreslår at Havforskningsinstituttet (HI) får 10 millioner kroner til å styrke overvåkinga av algeoppblomstringer. HI arbeider for tida med prosjektbeskrivelsen.
Norske og russiske havforskere er fornøyd med toktdekninga i år. I fjor svikta vinsjene om bord på russernes fartøy. Dermed ble ikke den sørøstlige delen av Barentshavet kartlagt.
Kronikk i Aftenposten, 26.09.19: Plasten er overalt. Nå er den funnet i snøen i Arktis. Plastens inntog i økosystemene krever at vi fornyer forskningen på hvordan den påvirker mennesker og miljø.