Gå til hovedinnhold

Februar

Resultat: (25)



Lars Johan Naustvoll

Nå er det vår i havet

11.03.2020

Det er fortsatt en stund til gresset blir grønt og bjørken spirer. Men i havet derimot, er våren allerede i full blomst. 



laks lysverket

Denne laksen har spist insekter

28.02.2018

I går tilberedte kjendiskokk Christopher Haatuft en helt ny type laks i restauranten. Laksen har nemlig fått et fôr der fiskemelet er byttet ut med insektmel.



Skrubbe blindsiden2

Uvanlig fenomen i flyndreland

28.02.2018

Innimellom blir det fargekrøll for flyndrene, og de ender opp som såkalte dobbeltflyndrer som er lik på begge sider. Det kan være en ulempe i naturen.



Lakselus i ulike storleikar på kvit bakgrunn

Det er for mye lakselus, men dødeligheten varierer

23.02.2018

Smittepresset av lakselus er for høyt i Hardanger og Sogn, men dødeligheten på smolten varierer mellom de ulike elvene. For 2017 har vi beregnet at 80 prosent av laksesmolten døde i 3 av 10 elver i Hardanger, tilsvarende tall for Sogn er 5 av 13.



HI 038269

Overtakelse av FF «Kronprins Haakon» utsatt

23.02.2018

Informasjon om toktplaner og dåp kommer når skipet overtas.



Krøttøya Kartverket

Sårbare undervannsriker under press

22.02.2018

Norge har enorme, uberørte områder av kalkalger langs kysten. Algene er viktige for livet i havet, men trues nå fra mange hold.



Geir, Kirkeneskonferansen, lite

Forskningssamarbeid avgjørende for god fiskeriforvaltning

21.02.2018

– Samarbeidet mellom norske og russiske havforskere er avgjørende for den gode fiskeriforvaltninga vi har fått til i Barentshavet, fortalte forskningsdirektør Geir Huse under Kirkeneskonferansen. Den årlige førstehåndsverdien av fisk fra Barentshavet er på omtrent 20 milliarder kroner.



DETTE TIL FRONT

Hvorfor ser fiskerne så mye mer sel enn havforskerne teller?

21.02.2018

Kronikk: Fiskere og forskere samarbeider for å øke tilliten til Havforskningsinstituttets seltellinger.



Oppdrettslaks

Lus og rømt oppdrettsfisk er de største miljøutfordringene

20.02.2018

De største risikoene for miljøet innen norsk fiskeoppdrett er også i år lakselus og rømt fisk, men det er også betydelige utfordringer med fiskevelferd og dødelighet. Dette kommer fram i Havforskningsinstituttet sin årlige risikorapport om norsk fiskeoppdrett.



IMG 0031 2

Slepte «Kristine Bonnevie» til Bømlo

19.02.2018

Forskingsfartøyet fekk laurdag motorproblem ved Orknøyane og dreiv i søraustleg retning. «Kristine Bonnevie» fekk slep til verkstaden.



HI 000190

Derfor advarer vi mot sprengning i Oslofjorden

19.02.2018

Miljødirektoratet sa nei til Forsvarets søknad om å sprenge miner i Oslofjorden, etter advarsel fra Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet. Hensynet til den sårbare kysttorsken var viktigere.



HI 038817

Mest gamal sild i dei første prøvane

16.02.2018

Dei gamle er framleis eldst. Det viser dei to første prøvane frå sildelotteriet. Den 14 år gamle silda er hyppig observert i prøvane – slik denne årsklassen har vore i ei årrekkje.



HI 001729

Ingen personskader etter ammoniakklekkasje på HI-stasjon

16.02.2018

Torsdag var det en ammoniakklekkasje på HI-stasjonen på Austevoll. Ingen personer kom til skade og det var ingen materielle skader.



Ragni og Irene på vei til rusa i Rogaland

Norges kuleste sommerjobb for friluftsfolk?

15.02.2018

Oppdraget: reis fra sør til nord, for å fiske sjøørret og telle lakselus – og få betalt for det. Sommerjobben på HI passer best for dem som trives utendørs i alle varianter av «ekte, norsk sommervær». 



HI 033576

Kronikk: Stoda for fiskebestandane våre

15.02.2018

Det står stort sett ganske bra til med fiskebestanden i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet. 



MX0B8937

Ga klima- og bestandsoversikt på årsmøte

15.02.2018

Havforskingsinstituttet hadde ein stor delegasjon på årsmøtet til Fiskebåt. Dei tok for seg klima, status for dei viktigaste fiskebestandane og målsettinga for villfiskforvaltinga.    



sild4

Set ut på årets sildegytetokt

13.02.2018

ÅLESUND: Med innleigde «Kings Bay», «Vendla» og «Eros» set forskarane ut for å møte silda som kjem til kysten for å gyte.



Ole Jakob Nøstbakken i sofa 2

Flammestopperne som er overalt rundt oss

12.02.2018

Hørt om bromerte flammehemmere? De kan være i klærne du har på deg, i støvet du er omgitt av og i maten du spiser.



sisseloglomoy

45 år med solid marint utviklingssamarbeid

09.02.2018

I år kan Havforskingsinstituttet og Norad feira at det er 45 år sidan den første samarbeidsavtalen blei signert. Kunnskapsbasert bistandsarbeid blir eit viktig satsingsområde også framover – og her står forskingsskipet Dr. Fridtjof Nansen heilt sentralt.  



MX0B8770

Besøk av forskningsråd-direktøren

09.02.2018

– Havforskningsinstituttet skal både drive forskning og løse forvaltningsoppgaver. Jeg er interessert i å lære mer om hvordan instituttet balanserer disse rollene, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.



Bilde av oppdrettsanlegg. Fjell med snø på toppene i bakgrunnen.

Frokostmøte: Ny risikorapport for norsk fiskeoppdrett

08.02.2018

Havforskningsinstituttet inviterer til frokostmøte i forbindelse med at Risikorapporten for norsk fiskeoppdrett 2018 blir publisert.



HI 038738

Brenner plankton for å måle kaloriane i fjorden

07.02.2018

Ved å sette fyr på nokre tusendels gram sjøpartiklar, håpar forskarane å finne ut kor mange «munnar» ein fjord kan mette.



lakselus som slynger seg

Lakselus påvirket laksesmolten – og lusemodellen hjalp forskerne

06.02.2018

Generelt høyt smittepress av lakselus langs deler av kysten, førte i fjor til at laksesmolten som svømte ut fjordene på beitevandring i havet trolig ble negativt påvirket av lus. Spesielt utsatt var smolt på Vestlandet.



laks

Fire ting laksen bør spise og tre ting den bør styre unna

02.02.2018

For å bli stor og sterk må oppdrettslaksen spise riktig. Forskningsdirektør Rune Waagbø forklarer hva som er laksens ja-mat og hva den ikke bør spise så mye av.



bilde2 film

HI lanserer: Infopakke om havbruk

01.02.2018

Med film, tekst og bilder følger vi forskerne i «jakta på fakta» om havbruket. Bestill infopakken gratis fra HI på nett!