Norges forskningsråd (23 mill. kr) og Nærings- og fiskeridepartementet (4,5 mill. kr)
Partnere
Forskningsinstitutt i Sverige (RISE), Hordafôr AS, Lerøy/Ocean Forest AS
Prosjektet ledes av
Anhony J. Prabhu Philip
Bruk av lavtrofiske marine ressurser (som makroalger, skjell og algeetende fisk) og mesopelagiske organismer. Dette prosjektet vil bidra med å generere kunnskap som er nødvendig for å kunne utnytte slike nye marine ressurser som mat eller fôr på en bærekraftig måte.
Bruk av lavtrofiske marine ressurser (som makroalger, skjell og algeetende fisk) og andre mindre høstede marine ressurser som mesopelagiske organismer, enten direkte som mat eller som en fôringrediens i fiskeoppdrett, trenger å videreutvikles for å kunne bli et større bidrag til matproduksjonen.
Prosjektets hovedmål er å vurdere ernæringsmessig kvalitet og -sikkerhet til slike nye marine ressurser i tillegg til å se nærmere på bærekraft og økosystemeffekter av en økt høsting og produksjon av disse artene. Ved å bestemme nivå av næringsstoff og uønskede stoffer i nye marine ressurser, vil vi evaluere egnetheten og mulig risiko forbundet med å bruke slike nye marine ressurser enten som mat eller fôr. Vi vil også utføre en bærekraftsanalyse av bruk av lavtrofiske nye marine ressurser.
Prosjektet er delt opp i sju arbeidspakker (AP) med egne arbeidspakkeledere. Målet er å generere ny kunnskap om hele produksjonskjeden av disse nye marine ressursene, fra fjord til fat.
Beskrivelse av arbeidspakker
AP1: Bestemmelse av næringsstoff og uønskede stoffer i nye marine ressurser
Mål: Kartlegge næringsstoff og kontaminanter forbundet med nye marine ressurser (makroalger, blåskjell, mesopelagisk fisk, børstemark). Egnetheten til bruk direkte til humant konsum samt bruk i fiskefôr vil bli evaluert i tett samarbeid med arbeidspakke 2, 3 og 4. (Leder: Martin Wiech)
AP2: Risikoevaluering av utfordringer for mat- og fôrtrygghet
Mål: Å utføre en risikoevaluering av potensielle farer (identifisert i AP1) forbundet med nye marine ressurser eller råvarer produsert av dem. Retningslinjer bestemt av den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) for risikoevaluering av fôr og dyrehelse vil følges. (Leder: Marc Berntssen)
AP3: Egnethet av nye marine ressurser i fôr til atlantisk laks
Mål: Utforske mulighetene for å bruke fôringredienser fra organismer lavt nede i marine trofiske nivå (f.eks. makroalger, blåskjell) eller fra mesopelagisk fisk i fôr til atlantisk laks. Det er nødvendig med en bedre forståelse av disse fôringrediensene sine ernæringsmessige fordeler og ulemper, derfor vil de bli testet for deres effekter på laksens vekst og helse. (Leder: Sofie Remø)
AP4: Nye marine ressurser for humant konsum
Mål: Å evaluere verdien av nye marine ressurser brukt direkte som mat og deres potensielle roller som kilder til næringsstoffer og uønskede stoffer (f.eks. tungmetaller, voksestere). Gnagermodeller vil bli brukt for å studere dette. (Leder: Lise Madsen)
AP5: Økosystem påvirkning av storskala dyrking av lavtrofiske organismer
Mål: Storskala dyrking av lavtrofiske arter kan ha en effekt på funksjonen til marine økosystem ved å påvirke flyten av næringsstoff og energi i marine matkjeder, og dermed påvirke den biokjemiske- og ernæringsmessige sammensetningen av produktet. Derfor skal biomasseproduksjonen av hypotetiske scenarioer av lavtrofisk akvakultur modelleres for å studere effekter på kystøkologi av denne utnyttelsen av deres trofiske ressurser. (Leder: Tore Strohmeier)
AP6: Bærekraft og sirkulær økonomi
Mål: For en bærekraftig vekst i akvakultur er det viktig å finne nye fôrressurser med et lavere miljøavtrykk, aller helst lavtrofiske arter som kan bli skalert opp (som blåskjell og makroalger) eller ressurser som har store uutnyttede volumer (som mesopelagisk fisk). Ved å bruke livssyklusanalyser som verktøy, er målet å studere miljøpåvirkning av å bruke slike nye marine ressurser i norsk oppdrett av laks.(Leder: Erik-Jan Lock)
AP7: Kommunikasjon av resultater
Mål: Å spre kunnskap skapt i dette prosjektet til reguleringsorgan, beslutningstakere, industri og den generelle populasjonen er hovedmålet for denne arbeidspakken. Dette er viktig for å nå målene om kunnskapsoverføring og effektiv handling basert på grundig forskning. (Leder: Antony Philip)
Lavtrofiske organismer er organismer lavt i næringskjeden.
Alger er primærprodusenter og på trofisk nivå 1. Alge-etere som skjell og alge-etende fisk er på trofisk nivå 2. Organismer som spiser for eksempel skjell er trofisk nivå 3, og så videre.
For hvert steg reduserer du den tilgjengige biomassen. Det betyr at de største mengdene biomasse finnes i de lavere trofiske nivåene, altså lavt i næringskjeden.
Fakta: Mesopelagiske organismar
Samleomgrep på dyra som lever i havdjupet mellom 200 og 1000 meter
Består av fisk og mange ulike evertebratar (til dømes maneter, planktoniske krepsdyr, reker, kril og blekksprut)
Globale estimat er så høge som 10 000 millionar tonn, eller 100 gonger meir enn det som vert fiska på verdsbasis kvart år
Ressursen utgjer ein betydeleg potensiell kjelde til mat og råstoff til fôr