Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Næringsstoffer og uønskede stoffer Fjern filter

Resultat: (53) Viser 31 - 53



sild skive 178

Derfor er vitamin D viktig for oss

24.11.2020

Sørger for at skjelettet blir hardt – og kan spille en viktig rolle for immunforsvaret.



kveite

Fortsatt høye nivåer av kvikksølv i kveite fra ytre Sklinnadjupet

16.11.2020

En ny undersøkelse viser at det fremdeles er forhøyet nivå av kvikksølv i kveiter i ytre Sklinnadjupet, et havområde vest for Trøndelag og Nordland. Det er ikke grunnlag for å gjenåpne området for kveitefiske – snarere kan det være behov for å utvide det.



Cancer pagurus 06 08 2017 1

Kadmium i krabbe – dette vet vi:

11.06.2020

Hvorfor er det så mye mer kadmium i krabbe fra nord? Og hvor mye krabbe kan du spise hver uke?



Marian Ghana

Småfisk kan bli vitaminpille for utviklingsland

08.06.2020

Nye analyser viser at sjømaten som spises i Afrika og Asia er tettpakket av viktige næringsstoffer. Så lite som 30 gram fisk om dagen kan bidra betydelig til å dekke befolkningens inntak. 



sjomat kollasj

Ny forsking skal gi meir, tryggare og reinare sjømat

30.03.2020

I ei ny storsatsing skal havforskarar finne ut korleis vi kan få meir mat frå fjord til fat – med tryggleik for både helse og miljø.



Dagaa 2 (bilde krediteres Marian) 2

Liten fisk kan vera avgjerande «vitaminbjørn» for austafrikanske born

10.03.2020

Feilernæring er eit større problem enn svolt i verda i dag. Forskarane håpar ein liten ferskvassfisk kan vise seg å vera ei «bombe» av viktige mikronæringsstoff. 



HI 035416

Førdefjorden: Sjekka fisken før gruvedeponi

28.11.2019

Havforskarane fann normale nivå av framandstoff i fisk og skaldyr frå Førdefjorden.



illustrasjon av Fedje u-båten og en fisker som drar opp en havteine.

Fedje: Sjekka krabbe og fisk for kvikksølv

14.10.2019

Fann auka nivå av kvikksølv i krabben. – Ikkje berre frå ubåten, forklarar forskar.



EMIL6094

Kvikksølv påvirket ikke barnas læring

31.10.2018

I barnehagestudien økte kvikksølvmengden i håret til barna som spiste fisk sammenlignet med barna som spiste kjøtt. Men det påvirket ikke barnas læringsevner.



HI 035270

Mindre flammehemmende kjemikalier i fisk i nord

03.09.2018

Jo lenger nord du kommer, jo lavere er nivåene av bromerte flammehemmere i norsk fisk. Det viser en gjennomgang av 8000 prøver.



Skjæring av laks på prøvemottak helgeskodvin nifes 124

Ingen overskridelser i norsk oppdrettsfisk

29.06.2018

I 2017 ble over 13 000 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Resultatene viser at nivåene av miljøgifter er under EUs grenseverdi, og det var ingen funn av ulovlige legemidler.



Michael Bank og kvikksølv

Norsk kvikksølvforskning viktig for FN

29.05.2018

Havforskningsinstituttet bidrar med forskere og unike data når FN kjemper mot kvikksølvforgiftning.




HI 041752(1)

Har undersøkt kvikksølv hos gravide

13.05.2020

Gravide som spiste torsk to ganger i uken i store deler av svangerskapet fikk en liten økning av kvikksølv i kroppen.



torsk

Koking reduserer jodinnholdet i torsk

02.12.2020

Både tining og koking av torsk gjør at det blir mindre jod i fisken, viser en ny studie. Men når fisken blir stekt eller bakt i ovnen er det tilnærmet ingen endring i jodinnholdet. 



Et lite glass med lysegul veske og påklistret lapp der det står «Omega-3.»

EPA: fettsyren som er viktigere enn vi trodde

25.05.2021

Den marine omega-3-fettsyren EPA kan være viktig for laksens immunforsvar, viser en ny studie.



Analyserer plantemelk på laboratoriet

Lite jod i plantebasert melk

16.06.2021

En ny studie viser at plantemelk inneholder svært lite jod sammenliknet med kumelk. Unntaket er noen typer havremelk som er tilsatt jod.



Fritidsfiskere

Får fritidsfiskere i seg for mye kvikksølv?

08.07.2021

Fritidsfiskere som spiser egen fangst og som i tillegg spiser mye annen sjømat, kan risikere å få i seg for mye kvikksølv.



Amalie Moxness Reksten holder en plysj-laks i en hage

Amalie skal forsvare HIs ære på Forsker Grand Prix

28.09.2021

Stipendiat Amalie Moxness Reksten forsker på næringsstoffer i norsk sjømat. Nå er hun klar for Forsker Grand Prix.



Fem personar står og samtalar på scenen.

Kvifor et vi ikkje meir sjømat?

16.11.2021

Dette var tema då Havforskingsinstituttet og havforskingsdirektør Sissel Rogne inviterte til «Den blå timen» på Litteraturhuset i Bergen måndag kveld.



To torsker som svømmer rett over havbunnen.

Nye målingar av framandstoff i sjømat frå fjordar og hamner

02.11.2023

HI har undersøkt framandstoff i kysttorsk, brosme og taskekrabbe frå Bergen, Kragerø, Grenland og Ålesund.



En torsk i havet. Torsken svømmer nær havbunnen, rett over noen steiner som er dekket av sjøanemoner og andre bunnarter.

Ingen store klimaeffektar på kvikksølvnivået i skrei

24.11.2023

Høgare havtemperaturar fører ikkje til høgare kvikksølvkonsentrasjonar i nordaustarktisk torsk, syner ny gransking.



Forskingsfartøyet G. O. Sars til havs

Har sjekka torskefisk i Nordsjøen for miljøgifter – det går seint nedover

16.01.2024

Og for ei stoffgruppe går det oppover, trass i at miljøgifta er forboden.



Middag med sei
kronikk

Er det farleg å ete fisk?

16.10.2024

Kronikk i Bergens Tidende 13. oktober: Her er kva forskinga fortel oss.