Gå til hovedinnhold

Nyheter

Resultat: (2113) Viser 871 - 900



Makroalger 23 08 2017

Rapport: Slik kan algedyrking bli en lønnsom og bærekraftig næring

11.11.2020

Tang og tare kan bli en ny og lønnsom havnæring i Norge, men produksjonen er foreløpig på forsøksstadiet. De store mulighetene kommer først med større anlegg lenger til havs.



Rapport nummer 100

Forkastet papir-rapporter og gikk digitalt

10.11.2020

Kvalitetssikring og forenkling av produksjonen var i fokus da Havforskningsinstituttets rapportproduksjon ble digitalisert for nesten to år siden. Nå er rapport nr. 100 publisert i det nye systemet der alle rapporter publiseres i form av nettsider.



Hilde Elise og Andrey i labfrakk med prøver av laks inne på labben
kronikk

Derfor er norsk atomberedskap viktig for sjømatnæringa

10.11.2020

Kronikk i Intrafish, 6. november. I 2019 ble det eksportert norsk sjømat for over 100 milliarder kroner. Selv ubegrunnede rykter om radioaktiv forurensning vil kunne føre til store økonomiske tap for fiskeri- og havbruksnæringene.



menn bak en skjerm

Slik bruker Jon havstrømmene for å hjelpe politiet å finne savnede mennesker

09.11.2020

Når noen blir savnet på sjøen, ringer politiet HI-oseanograf Jon Albretsen. Han kan peke ut hvor politiet bør lete. 



Kaja

"Kaja" har mogleg verdsrekord i laksegyting

06.11.2020

DNA-prøve avslører at laksehoa har gytt heile fem gonger i Etneelva.



HI 000978
kronikk

Kommer silda inn i fjordene i Nord-Norge i vinter?

05.11.2020

Kronikk i Fiskeribladet 4. november: Det kan fortsatt tenkes at det kommer inn betydelige mengder sild til ett eller flere fjordområder. Men det er ikke sikkert.



Cyclopterus lumpus 10 01 2017 3

Anbefaler kvote på 400 tonn rå rogn

04.11.2020

I motsetning til andre kvoteråd, gir HI råd om mengde rogn. Dette er fordi fiskerne leverer selve rognen og ikke hele fisken.



Fisk i fiskebutikk helgeskodvin nifes 027
kronikk

Kronikk: Kan fisk bidra til å bekjempe skjult sult?

04.11.2020

Kronikk i Fiskeribladet 28.10: Matsystemet vårt truer både jordens helse og vår helse. For å få en bærekraftig matproduksjon som bidrar til god helse må matsystemet endres. Hvordan kan fisk være en del av løsningen?



Berggylt som svømmer

HI anbefaler krav om mindre innganger og enderist i leppefiskteinene

03.11.2020

Berggylte er den av leppefiskene som er mest utsatt for overfiske. Mindre innganger i teinene vil redusere problemet.



kongekrabbe

Kongekrabbe: Anbefaler større kvote

02.11.2020

Havforskarane føreslår ei kvote for kongekrabbe på maksimalt 1780 tonn i 2021, opp frå 1530 tonn i år. Utanfor det kvoteregulerte området er tilrådinga framleis fritt fiske.



20200930 Berit Hoffstad DSC 4706
HI-historie

Berit var første kvinne på HI-tokt

02.11.2020

På 60-tallet var det utenkelig at kvinner skulle være med ut på havet. Men Berit Hoffstad insisterte likevel.



Bilde av G.O Sars i Osterfjorden

Oppgraderer fartøyflåten med krisepakke-millioner

30.10.2020

Seks forskningsfartøy skal på verksted for oppgraderinger, og et helt nytt kystfartøy kjøpes inn med penger fra regjeringens tiltakspakke.



G0077060 vwww

Bare litt olje svekker overlevelsen for hyselarver

30.10.2020

Ny studie viser at selv svært lave konsentrasjoner av råolje svekker hyselarvenes svømmeevne. Selv en tredjedel av tidligere antatt påvirkningsnivå viste seg å ha negativ effekt.



2Øivind Strand og Fang Jianguang

40 år med norsk-kinesisk havforsking

29.10.2020

No vil forskarane bidra i FN sitt havforskingstiår med sin multinasjonale kunnskap om oppdrett.



frantzen ubat

HI-forskar i ekspertutval for Fedje-ubåten

28.10.2020

Regjeringa har sett ned eit utval som skal vurdere om det finst ny informasjon om kva som er den beste løysinga for vraket av U-864. Eitt av medlemene er havforskar Sylvia Frantzen.



laks
kronikk

Jo da, strenge lusegrenser hjelper villaksen

28.10.2020

Innlegg i DN 28. oktober: Havforskningsinstituttet og andre forskningsmiljø i Norge har vist at i områder med mye oppdrett er det generelt mer lus på villfisk enn i områder uten oppdrett.



oppdrettsanlegg2

Ser inn i framtiden med lakselusmodellen

28.10.2020

For første gang har forskerne brukt HI sin lakselus-modell til å se inn i framtida for oppdrettsnæringen. Resultatet viser at vind og strøm er helt avgjørende for hva som skjer med mengde lus på villfisk når produksjonen øker.



Lakselus på en laks

Hunnlusene holdt seg fast på laksekroppen – hannene falt av

26.10.2020

Da forskerne skulle se hvor på fiskekroppen lakselusene likte seg best, fikk de seg en overraskelse. Nesten alle hannlusene hadde falt av.



falkenhaug sars hoppekreps
kronikk

100 år gamle tegninger er fortsatt viktige verktøy for havforskere

23.10.2020

Publisert i Forskersonen 16.10: Tegninger fra tiden før oppdagelsen av DNA er hjelper oss fortsatt å forstå hvordan livet i havet takler dagens miljøpåvirkninger.



IMG 20200901 WA0010

Har gjort verdas nordlegaste satellittmerking av makrellstørje

22.10.2020

Forskarane har i år festa satellittmerke i totalt fem "formel-1-fiskar" på rundt 250 kilo.



Laks i oppdrett2

Laks fikk panikkskader fra varmt vann

21.10.2020

Laks eksponert i varmt vann på 34 °C i 30 sekunder fikk få tydelige akutte vevskader. De fikk imidlertid en kraftig panikkreaksjon og skader på finnene. Varmt vann benyttes i avlusing av laks, og kan være smertefullt for fisken.



Mytilus edulis 02 02 2016 3

Sjekka skjel for forureining

20.10.2020

Stabilt god status for skjel produsert for den norske marknaden, viser rapporten frå den årlege overvakinga.



ei svart bøtte fylt med brune pellets, ei hand tek ei ause nedi fiskefôret

God kvalitet på undersøkt fiskefôr

19.10.2020

Den årlige undersøkingen av uønskede stoffer i fiskefôr viser ikke overskridelser av grenseverdier for organiske eller uorganiske miljøgifter. 



DSC01020

Dugnad for havet

19.10.2020

Har du alltid drømt om å bli forsker? Nå kan du bli med på laget av Havforskningsinstituttets folkeforskere.



DSC01020

Slik feira vi jubileumsveke frå sør til nord

16.10.2020

Med godt lag, fagleg innhald, flotte helsingar og Havforskingsburgar har HI feira 120 år. Vi kronar jubileet med ei gåve til både forsking og befolkning: Dugnad for havet



Ingebrigtsen og Rogne
kronikk

– Takk for 120 år med gode råd

15.10.2020

Innlegg i BA 15.oktober: Norsk sjømatnæring er i kraftig vekst. Det gir arbeid og aktivitet langs hele kysten. En nøkkelfaktor bak suksessen har vært den åpne, tillitsbaserte dialogen mellom næringen, myndighetene og forskningsmiljøene.



HI 041380

Rår frå loddefiske i Barentshavet i 2021

14.10.2020

Loddebestanden ligg godt under grensa for at det internasjonale havforskingsrådet ICES kan tilrå ei kvote.



Oppdrettslaks

Vår beste forskning i 2020: Laksen har høy svømmekapasitet – også til havs

13.10.2020

Ute i havet møter laksen mer strøm og kraftigere bølger, men også bedre vannkvalitet, stabile temperaturer og bedre oksygen- og saltinnhold i vannet.



Skreifangst

Fant rekordstor tetthet av skrei

12.10.2020

På årets skreitokt fant forskerne rekordstor tetthet av skrei på Henningsværstrømmen og ved Røst. Vanligvis vil disse grunne områdene være for kalde til gyting. Forskerne tror høyere temperatur gjorde det mulig.



Tre skip utenfor Nordnes

Havforskningsinstituttet fyller 120 år

12.10.2020

Denne uken feirer HI 120 år med havforskning. Norges Fiskeristyrelse ble opprettet i Bergen den 15. oktober 1900, og dette regnes som Havforskningsinstituttets bursdag.