Gå til hovedinnhold

Nyheter

Resultat: (1000) Viser 61 - 90



Grå, kvadratisk merd sett rett ovenfra med grønt vann rundt seg.

Ekkolodd gir beskjed når oppdrettsfisken er mett

15.09.2022

Da stopper fôringen. Resultatet er null fôrspill og god vekst for fisken, viser ny studie.



Fisk på tallerken

Har gransket «kjøttfaktoren» i fisk

14.09.2022

Når vi spiser fisk eller kjøtt kan det være med på å øke opptaket av jern fra plantebasert mat i kroppen vår.



foto av hånd med brisling i

Klar med kvoteråd for brisling i vestlandsfjordane i 2022

13.09.2022

Vi tilrår eit fiske på opptil 240 tonn i Hardangerfjorden, 360 tonn i Sognefjorden og nullfiske i Nordfjord.



To små hyselarver.

Magnetfelt frå sjøkablar kan bremse hyselarver

12.09.2022

Gir ny kunnskap om korleis havvindparkar kan påverke livet i havet.



Bilde av to personer som opererer en fisk
kronikk

Skremmende tall om dyreforsøk er storm i vannglass

08.09.2022

Kronikk i Adresseavisa 2. september 2022: Sist uke kunne flere medier melde at 20 prosent av alle forsøksdyr i Vest-Europa hører hjemme i Norge. Når Adressa i lilleleder leker seg med uttrykket å kjenne lusa på gangen, er det fristende å si at ja; vi kjenner igjen en mistolket EU-statistikk-sak når vi ser en.



tunnel i fjorden som går inn i en grønn bakke, med snøkledde fjell i bakgrunnen

Stad skipstunnel: HI anbefaler å sette inn enda flere avbøtende tiltak

07.09.2022

Anbefaler tiltak for å redusere vannutveksling mellom de to ulike fjordene. 



Bilde av skreifangst

Barentshavet: Tilrår torskekvote på opptil 566.784 tonn i 2023

06.09.2022

Det er 20 prosent lågare enn året før og lågast sidan 2009.



Mann i grå kåpe foran forskningsskip

– Eit tilnærma normalt kvoteråd

06.09.2022

Det første bilaterale kvoterådet for skrei, hyse og snabeluer i Barentshavet er no klart. 



Trankapsler

Lite miljøgifter i marine oljer

06.09.2022

Det viser en ny undersøkelse av ti forskjellige marine oljer som selges som kosttilskudd. Ingen av oljene inneholdt miljøgifter over grenseverdiene som gjelder i Norge og EU.



Liten fiskebåt på fjorden, med mange måsar som flyg rundt båten.

Esben skal finne ut hvordan torskefiskerier påvirker kysten

05.09.2022

Havforskeren skal finne ut hva fiskepress på torsk har å si for kystøkosystem. 



Unge talenter på HI

Jublar for pengar til unge HI-talent

01.09.2022

Fire unge, lovande HI-forskarar - og ein litt meir røynd, kan gle seg over friske midlar frå Forskingsrådet. 
 



Skjæring av oppdrettslaks

Har undersøkt norsk oppdrettsfisk for uønskede stoffer

01.09.2022

I 2021 ble 14 135 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Nivåene av legemidler og miljøgifter er under grenseverdi, viser resultatene. 



nærbilde av en hummer stående på teine med blått hav i bakgrunnen

HI positive til fredningsområde for hummer i Oslo

01.09.2022

Mener et slikt område vil hjelpe en hardt presset hummerbestand, og anbefaler at området utvides. 



Bilde av oppdrettslaks som ligger på et samlebord og skal avlives.

Bløggebåter «berger» fisk etter avlusing

31.08.2022

Båtene er relativt små og har utstyr til å avlive, bløgge og kjøle ned oppdrettslaks for videre foredling.



Foto av en villaks under vann med svart bakgrunn

Laks vil bruke mer energi på å svømme når havet blir varmere

30.08.2022

Det kom frem da forskerne lot laks svømme maraton på tom mage i Syden-temperatur.



foto av båt bak stabel av opphentede spøkelsesteiner

– Nær umulig å rydde områder der mange fisker

29.08.2022

Påfyllet kommer raskere inn enn hva forskerne klarer å rydde opp.  



Gammalt svart-kvitt-bilde av rekefangst på dekk på fiskebåt, sjø i bakgrunnen.

Slik har rekefisket utvikla seg

25.08.2022

Forskarar har digitalisert data for rekelandingar nesten heilt tilbake til den gongen rekefisket starta.



bilde av to forskningsteknikere som sorterer makrell på en båt

Foreløpig toktrapport fra makrell-økosystemtoktet 2022 er klar

24.08.2022

Forskerne oppsummerer funnene fra årets makrell-økosystemtokt.



LAKSESILD

Mange viktige næringsstoffer i laksesild

24.08.2022

Laksesild inneholder mye jern, selen, sink, vitamin A og omega-3-fettsyrer.



rosa sjøstjerne på havbunn

Datainnsamlingen er i gang igjen

24.08.2022

Deler av Lofoten-Vesterålen havobservatorium fungerer, og samler inn nye vitenskapelige data. 



Ruglbunn utenfor Troms.

Barbro presenterer nye marine grunnkart for Troms

23.08.2022

– Målet med kartene er at vi skal få mer kunnskap om hva som finnes hvor.



HI-forskere leverer det første risikokartet for kysten til statsministerenen

«Risikokartet for kysten» utvides med landbruk

23.08.2022

Havforskerne er i gang med å vurdere hvordan blant annet landbruksproduksjon kan påvirke kysten vår.



Foto av ein ung laks som nærast ligg på elvebotnen og kvile.

Laksen tar kjappaste vegen mot havet

22.08.2022

Når lakseungane utvandrar frå elva tar dei raskaste vegen mot havet.



Havengel, en liten vingesnegl.
kronikk

Havengelen er egentlig en liten djevel. Hvorfor har du ikke hørt om den før?

19.08.2022

Under havoverflaten bobler det av liv når algene blomstrer opp. Og med alger kommer dyreplankton.



Fiske med garn

Sjømat, teknologi og sameksistens: Møt HI på Nor-Fishing

18.08.2022

På Forskningstorget står vi klare til å fortelle mer om rykende fersk havforskning. Årets fiskerimesse av stabelen i Trondheim 23.– 26.august.



liten krabbe i menneskehånd

Høyrisiko-krabbe er funnet i Norge for første gang

18.08.2022

Asiatisk strandkrabbe har kommet til Agder. 



Mann i dress, med skip og sjø bak seg

– Klimaalarmen går, nå må vi forstå alvoret

17.08.2022

Nye resultater viser igjen at klimaendringene er i full gang i Arktis. 



Baugen av forskningsskip i isete hav

Polhavet: Fikk utrolig lite fisk, men fant «søringer» under isen

17.08.2022

For første gang har forskerne trålt pelagisk under isen i Polhavet.



asiatisk penselkrabbe på hvit bakgrunn

– Penselkrabben truleg etablert i heile Oslofjorden

16.08.2022

Det er første gong krabben er funnen på den sida av fjorden. 



Fisk og grønnsaker på tallerken
kronikk

Kva inneheld fiskemiddagen din?

16.08.2022

For å vurdere om fisk kan tilrådast i kosthaldet, så må ein i tillegg til å vurdere risiko også vurdere nytte.