Gå til hovedinnhold

Nyheter

Tema: Nye marine ressurser til mat og fôr Fjern filter

Resultat: (23)



sukkertare

Jod fra sukkertare tas mindre opp i kroppen

20.12.2022

I en ny studie har forskere sett at jod fra sukkertare tas mindre opp i kroppen, sammenlignet med jod fra kosttilskudd.



Sukkertare
nyhet

Internasjonal rapport har vurdert tang og tare som mat

24.10.2022

På verdensbasis trenger vi mer data om hvor mye folk spiser, og innholdet av uønskede stoffer.



Jente smaker på laksebit

Hva smaker laks som er fôret med insekter?

29.09.2022

84 prosent av vårt uoffisielle smakspanel mente at de kunne merke forskjell mellom laks fôret på vanlig måte og laks som hadde spist fôr med insekter.



Oppdrettsmerd i sjø.
kronikk

Bærekraftig sjømatproduksjon begynner med fôret

29.03.2022

Kan insekter, gjær, alger og blåskjell bli bærekraftige kilder til fiskefôr, med riktig sammensetning av næringsstoffer?



Blåskjell

Skal finne ut om blåskjell er en god proteinkilde i fôr

24.08.2021

Nye forsøk skal undersøke om blåskjellmel kan erstatte fiskemelet i fôr til oppdrettsfisk.



Mann i hvit kjeledress på grått oppdrettsanlegg med turkis nett over seg og sjø og holme i bakgrunnen.

Milliondryss til HI-prosjekter

24.06.2021

Seks HI-ledede prosjekter fikk til sammen 62,6 millioner fra Forskningsrådet.



Sukkertare

Dyrking av tare påvirker miljøet mindre enn fiskeoppdrett

17.06.2021

Liten påvirkning på miljøet, behov for mer mat fra havet og høsting lavt i næringskjeden gjør at havforskerne anbefaler at det legges til rette for dyrking av tare i Norge. Samtidig peker de på faren for spredning av gener og etablering av fremmede arter på anleggene.



mesopelagisk fangst

Når djuphavs-artar går i kverna for å bli fôr, får laksefileten 30 prosent mindre dioksin

08.06.2021

Men mykje krill i fangstane kan bli fluor-festbrems



Lysprikkfisk, ein liten blank fisk.

Kor sunn er framtidas sjømat?

28.05.2021

Nye marine ressursar som mesopelagisk fisk og muslingar kan få ein større plass på matfatet i framtida. Forskarar studerer no kva dette kan bety for helsa vår – og får hjelp av mus til å finna svar.



Svart soldatfluelarver som har spist slam fra oppdrettsanlegg

Disse larvene har spist slam fra oppdrettsanlegg

18.03.2021

Larvene til den svarte soldatfluen er næringsrike og fungerer bra som insektmel i fôr til laks. Nå har forskere testet om larvene kan fôres opp på slam fra oppdrettsanlegg.



Laks som hopper i overflaten.

Hva skal framtidens oppdrettsfisk spise?

08.02.2021

Insekter, blåskjell, børstemark og tare er noen av kandidatene når oppdrettsnæringen og havforskerne leter etter nye, bærekraftige fôrråvarer.



MX0B9401

Sjekka næringsstoff og framandstoff i tang og tare

08.12.2020

Forskarane fann store skilnader mellom artane.



Makroalger 23 08 2017

Rapport: Slik kan algedyrking bli en lønnsom og bærekraftig næring

11.11.2020

Tang og tare kan bli en ny og lønnsom havnæring i Norge, men produksjonen er foreløpig på forsøksstadiet. De store mulighetene kommer først med større anlegg lenger til havs.



Matros med ansiktet fullt av leire

Dro til Norges dypeste sted på jakt etter nye medisiner

08.09.2020

I sommer dro havforskere ned til Molloydypet i Barentshavet. Formålet med toktet: Å lete etter nye virkestoffer til alt fra medisin til kosmetikk.



Brunpølser på havbunnen

Vil beskytte unike og sårbare brunpølser i Barentshavet

10.07.2020

Havforskningsinstituttet anbefaler å opprette verneområder sør for Svalbard for å beskytte sårbare brunpølse-samfunn.



Laminaria 14 02 2017 6
kronikk

Vi er klare – sats på tare!

01.07.2020

Kronikk i Nationen 26.06: Et nytt norsk industrieventyr ligger nærmere enn du tror.



HI 039131
kronikk

Sjokkstart den nye havøkonomien

17.04.2020

I krisetid gjelder det ikke bare å holde hodet over vannet. Vi må også snu det i riktig retning, skriver Sissel Rogne



DSC 1235

Har sjekka næringsinnhaldet i mesopelagiske artar

06.04.2020

No veit vi litt meir om matverdien i den uutnytta ressursen på djupet.



Spade med fiskefôr og laks

NASF: Fiskemøkk kan bli en viktig fôrråvare

02.03.2020

60 prosent av proteinene som oppdrettsfisken spiser, forsvinner ut igjen. Nå jobber forskere med hvordan de kan gjenbruke fiskemøkken.



HI 042248

Fisket etter kongsnegl øker – nå trenger forskerne mer data

05.02.2020

Fisket etter kongsnegl har tredoblet seg fra 2004 til 2015. Nå har Havforskningsinstituttet begynt å vurdere en overvåking av bestanden som er sårbare for overfiske.



HI 044434
kronikk

Kronikk: Fjordene i nord kan bidra til å løse den globale matutfordringen

19.12.2019

Kronikk i Nordnorsk debatt, 12.12.2019: De nordnorske fjordene bør bidra mer til verdens matproduksjon, enn de gjør i dag. Innovasjon, insentiver, regelverk og bærekraft er nøkkelord for realisering av vekstpotensialet, skriver havforsker Hans Kristian Strand. 



Bunnmiljø

Fant naturtype av brunpølser

21.11.2019

På den grunne Spitsbergenbanken trives brunpølsene i så stor grad at de dekker store deler av bunnen. Her suger de seg bokstavelig talt fast i det de finner for å unngå å bli tatt av strømmen.



rediger IMG 7146

Skal finne ut hva mat med tang og tare inneholder

04.09.2019

De siste årene er det kommet flere produkter av tang og tare, men hva inneholder egentlig disse matvarene? Det skal forskere nå finne ut av.