Virus er en vanlig sykdomsårsak for laks i oppdrett, men vi vet lite om forekomsten i villaks. Forskere har nå undersøkt utvandrende smolt og postsmolt for de vanligste virusene.
Forskarar har for første gong kartlagt innhald av miljøgifter i norsk breiflabb, lyr og raudspette. Ingen av fiskane hadde nivå av framandstoff over grenseverdiane i fileten.
Modelleringa av kvar det veks kaldtvasskorallar er no blitt så nøyaktig at den kan brukast til å lage kart over kvar det er forventa å finne dei mest vanlege korallartane i norske havområde.
Forsøk på overvektige mus viser at proteiner fra torsk og melk kan hindre utvikling av fedme. Men vil du ned i vekt, må du spise mindre og da spiller det ingen rolle om du spiser kjøtt eller fisk.
Det internasjonale havforskingsrådet ICES tilrår at torskekvoten i Barentshavet for 2021 blir auka med 147 600 tonn. I tillegg går ICES inn for at kvotane for både hyse, sei og snabeluer kan auke til neste år.
Havforskningsinstituttet skal lede et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) - og i tillegg være aktive partnere i to til. Havforskerne smilte fra øre til øre da de fikk høre nyheten.
På den internasjonale dagen for verdens hav gjør havforskningsdirektør Sissel Rogne opp status for havets helse og produktivitet. Hun peker på utfordringer og muligheter for havnasjonen Norge.
Nye analyser viser at sjømaten som spises i Afrika og Asia er tettpakket av viktige næringsstoffer. Så lite som 30 gram fisk om dagen kan bidra betydelig til å dekke befolkningens inntak.
Sjømat som ble importert til Norge i 2019 hadde god kvalitet og få overskridelser, viser en undersøkelse Havforskningsinstituttet har gjort på oppdrag for Mattilsynet.